Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierproeven voor cosmetica moeten de wereld uit

  •  
04-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
'Welzijnskooi' konijn

© Een 'Welzijnskooi'. Bron: Wakker Dier

Het Europees Parlement wil met overgrote meerderheid een mondiaal verbod op het testen van make-up, crèmes, shampoo en andere cosmetische producten op dieren en roept op tot een VN-conventie.

Nog steeds foute producten in schap ondanks verbod

Het totaalverbod zou voor 2023 van kracht moeten worden. In de EU mag cosmetica die op dieren is uitgeprobeerd al sinds 2013 niet meer worden verkocht. Desondanks liggen er volgens Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) nog steeds foute producten op de winkelschappen in Europa. Wereldwijd staat 80 procent van de landen dierproeven op verzorgingsmiddelen wel toe.

Gaten in wetgeving

Volgens het parlement moet de EU echter ook de hand in eigen boezem steken. Er zijn gaten in de Europese wetgeving waarmee de cosmetica-industrie het verbod omzeilt. Producten worden bijvoorbeeld eerst buiten de EU getest op dieren en dan in de EU opnieuw op een alternatieve manier. Daarna worden ze in de EU op de markt gebracht. ,,Het is tijd dat het verbod wordt gehandhaafd'', aldus Hazekamp.
Bron: ANP

Meer over:

dierproeven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.