Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierproefvrij onderzoek naar reuma

  •  
09-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
muis_02.jpg
Een nieuw onderzoeksmodel voor reuma waarbij geen proefdieren worden gebruikt. Tom Huizinga van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelde de nieuwe methode samen met kennisinstituut TNO. Daarvoor kreeg hij de Willy van Heumen-prijs van de Stichting Stimuleringsfonds Alternatieven voor Proefdieren. Dat maakte de stichting maandag bekend.
Tot nu toe moesten reumaonderzoekers vaak gebruik maken van proefdieren omdat ze op die manier het beste een complexe ziekte kunnen nabootsen. Met het nieuwe model blijven de dieren buiten schot.
Het model combineert twee relevante celtypen, waardoor ook de complexere ziekteprocessen te bestuderen zijn.Bij reuma is nog niet bekend hoe de ziekteprocessen in het lichaam verlopen. ,,Met het prijswinnende onderzoeksmodel zijn processen te bestuderen die op celniveau verantwoordelijk zijn voor reuma'', aldus het LUMC.
Ook is het mogelijk de effecten van nieuwe geneesmiddelen te testen zonder dat daarvoor proefdieren nodig zijn. ,,Dat kan het aantal dierproeven in vervolgonderzoek flink omlaag schroeven'', stelt het LUMC.
Marjan Steenvoorden promoveerde op dit onderwerp en voerde haar onderzoek uit bij het LUMC en TNO. Huizinga was haar promotor. De prijs bestaat uit een wisseltroffee en een bedrag van 25.000 euro. Dit geld wordt gebruikt om het model verder te verfijnen.
Reuma is een veelvoorkomende, chronische ziekte die patiënten ontstoken gewrichten en pijn bezorgt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.