Vroege Vogels

‘Diergezondheidsfonds’ verkozen tot eufemisme van 2022

  •  
10-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kippen_gigastal

© Bron Pixabay

'Diergezondheidsfonds' is verkozen tot eufemisme van 2022. Wakker Dier organiseert jaarlijks deze verkiezing om aandacht te vragen voor "het leed dat schuilgaat achter de mooie praatjes van de vee-industrie". De stichting omschrijft het woord als een grotendeels door de overheid bekostigd fonds waarmee vergassing van door vogelgriep besmet pluimvee mogelijk wordt gemaakt. Van de ruim 10.000 stemmers koos 30 procent voor het winnende woord.

Aanpak van de vogelgriep

Anne Hilhorst, directeur van Wakker Dier over de winnaar van de verkiezing: "De huidige aanpak van de vogelgriep is dieronvriendelijk en schiet ernstig tekort. Met mooie woorden probeert de sector de schandalige situatie te verhullen, om verder te kunnen op een verkeerd ingeslagen weg."

Ook de andere podiumplaatsen hebben betrekking op de vogelgriep. Europa kampt momenteel met de grootste uitbraak ooit. Op de tweede en derde plek eindigden 'warme deken van gas' (massaverstikking, aldus Wakker Dier) en 'ruimen' (doden).

In 2021 ging 'strippen' er met de prijs vandoor, een woord voor het opensnijden van net gevangen vis.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.