Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Dierenwelzijn ontbreekt in landbouwvisie van het CDA'

  •  
08-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
kraambox varkens_Wakker Dier

Kraambox

© Wakker Dier

CDA heeft haar nieuwe landbouwvisie deze week bekend. De meeste aandacht krijgt het pleidooi voor een kleinere veestapel. Maar ook het ontbreken van een visie op dierenwelzijn, is opvallend laat Sjoerd van de Wouw van Stichting Wakker Dier weten in een persbericht.

Inkrimping veestapel is een optie

Dat het CDA niet tegen een inkrimping van de intensieve veehouderij meer is, is onmiskenbaar een doorbraak vindt de Stichting. Ook is het zeker moedig te noemen dat het CDA deze onvermijdelijke keus nu zelf openlijk bepleit en er bij de kabinetsformatie niet voor kiest de schuld aan de andere kabinetspartijen te geven.

Decennialang leverde het CDA leverde de landbouwminister en zat daarmee in het centrum van de macht. Dit waren meestal kabinetsperiodes waarin de veehouders weinig in de weg werd gelegd. Nederland is uitgegroeid tot het meest veedichte land ter wereld. Op stikstof, klimaat en dierenwelzijn loopt de vee-industrie muurvast. Het was dan ook niet de vraag óf de veestapel ingekrompen zou worden maar wanneer de politieke moed er was om hiermee aan te vangen. Het nieuwe standpunt van het CDA kan dit nu in een stroomversnelling brengen.

Dierenwelzijn ontbreekt

Iets anders opmerkelijks aan de CDA landbouwvisie is het vrijwel ontbreken van aandacht voor dierenwelzijn. Het enige dat erover wordt gezegd is: "Wanneer een boer goed is voor zijn dieren, dan is het dier ook goed voor de boer." Van der Wouw vindt dit veel te simpel is en dat blijkt uit het feit dat de vee-industrie decennialang goed heeft verdiend aan het fokken van plofkippen. Voor de plofkippen zelf was dit een hel.

Een serieuzere visie op dierenwelzijn had niet mogen ontbreken bij de ‘landbouwpartij’. "Gaat, als het aan het CDA ligt, het dier straks de prijs betalen voor de noodzaak van stikstof- en klimaatmaatregelen?", vraagt Wakker Dier. Een voorbode daarvoor is wellicht dat het CDA in haar visie kiest voor doelen en dat de vee-industrie zelf de maatregelen mag bepalen.

Behoefte aan een integrale aanpak

Het risico is groot dat dan weer gekozen wordt voor technische oplossingen, zoals bijvoorbeeld filters op hermetisch gesloten stallen. Daarmee los je het ene probleem op door een ander probleem te vergroten. Er is grote behoefte aan een integrale aanpak van alle problemen in de intensieve veehouderij. Ook zeugen in kraamkooien, ploffende kippen en kalveren op lange veetransporten passen niet in een toekomstbestendige veehouderij. Dierenwelzijn mag geen ondergeschoven kindje zijn.

Bron: Stichting Wakker Dier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.