Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Dierenwelzijn in gevaar door TTIP en CETA'

  •  
24-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
briefcase-1236650.jpg
Vrijhandelsverdragen TTIP en CETA vormen mogelijk een bedreiging voor het dierenwelzijn in de EU volgens Dier&Recht. De organisatie heeft zich daarom aangesloten bij het Platform TTIP/CETA Referendum, dat tegenwicht biedt aan de massale lobby van het internationale bedrijfsleven voor minder regels en meer winst.
Bar en boos
De omstandigheden waarin dieren in de VS en Canada leven, zijn bar en boos. En door de voorgenomen vrijhandelsverdragen dreigt het Noord-Amerikaanse dierenwelzijnsniveau ook bij ons de norm te worden. Het gaat hierbij zowel om productiedieren, zoals kippen, varkens en runderen, als om proefdieren en wilde dieren. 

Lobby
Anders dan in Europa, waar tenminste enige wetgeving is, zijn dieren in Noord-Amerika vogelvrij. Daar heeft de sterke lobby van de vlees- en wapenindustrie en van farmaceutische bedrijven wel voor gezorgd. Koeien mogen in Canada bijvoorbeeld tot 52 uur aan één stuk door worden vervoerd, ook in extreme hitte of kou en zonder toegang tot water. Kippen hebben in Noord-Amerika helemaal geen wettelijke bescherming, evenmin als de meeste proefdieren. Wilde dieren, zoals coyotes en wasberen, zitten soms dagenlang met een poot vast in een klem voordat ze sterven, en geen jager zal daar om worden vervolgd.
Druk op dierenwelzijn in EU
Dier&Recht meent dat het gevaar bestaat dat de import van dieronvriendelijk vlees uit Noord-Amerika door TTIP en CETA zal toenemen. Dierenwelzijn kost immers geld, en Europese producenten zullen moeilijk kunnen concurreren met hun Amerikaanse en Canadese collega’s, die veel goedkoper werken. Door de steeds verdergaande liberalisering van de handel is er een reëel risico dat de EU de eigen standaarden voor dierenwelzijn moet verlagen. 
Schadeclaims
Daarnaast beschermen TTIP en CETA de investeringen en de winsten van multinationals via een arbitragecommissie (ICS). Uit angst voor schadeclaims is het aannemelijk dat nationale overheden zeer terughoudend zullen worden met extra maatregelen voor meer dierenwelzijn.
Bron: Recht&Dier

Meer over:

ceta, dierenwelzijn, ttip
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.