Amfibieën, zoals kikkers, padden en salamanders, dreigen van onze aardbodem te verdwijnen. Dat is volgens dierentuinen in de hele wereld een reden om de noodklok te luiden. In Artis in Amsterdam vond woensdagmiddag de Nederlandse aftrap van het 'Jaar van de Kikker' plaats. Vijftien dierentuinen in het land zetten zich in 2008 in voor het lot van de amfibie.
Initiatiefnemer, de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD), noemt het uitsterven van de kikkers en salamanders een biologische ramp. Stel je eens voor dat het straks niet meer mogelijk is om medicijnen te ontwikkelen uit het gif in de huid van kikkers, vraagt de vereniging zich af. Of wat gebeurt er als er geen kikkervisjes meer leven in het water waardoor het troebel raakt omdat er geen algen meer worden weggegeten. Ook kan het aantal muggen (waaronder malariamuggen) fors toenemen omdat amfibieën ze niet meer oppeuzelen.
In ons land leven zestien soorten, waarvan de bekendste toch wel de groene kikker en de pad. Minder bekende amfibieën zijn de vinpootsalamander, de knoflookpad en het boomkikkertje, aldus de NVD. Dierentuinen willen op korte termijn fokprogramma's opzetten om "te redden wat er te redden valt''. In een speciaal laboratorium willen ze voldoende gezonde dieren kweken om ervoor te zorgen dat de populatie niet uitsterft. Op deze plekken staan de beestjes niet bloot aan ziekten en schimmels en wordt hun leefomgeving niet bedreigd.
Bezoekers kunnen in alle deelnemende dierentuinen speciale themaborden bekijken die voor het 'Jaar van de Kikker' zijn gemaakt. Hierop vinden ze informatie over de amfibieën, de problemen die er spelen en over de activiteiten die de dierentuinen tijdens dit jaar organiseren. Een van die evenementen is de 'kikker-cross', een estafetteloop vanuit diverse dierentuinen in Nederland naar Dierenpark Amersfoort.
Volgens adjunct-directeur Hans van Weerd van Artis leven wereldwijd maar liefst 6000 amfibiesoorten. Daarvan gaat 40 procent in aantal achteruit en 32 procent wordt met uitsterven bedreigd. Sinds 1980 zijn al 165 soorten verdwenen.