Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenrechtenorganisatie ziet veel misgaan bij slachten varkens

  •  
23-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
501 keer bekeken
  •  
varken kooi

© Foto: pexels

Het is nog altijd slecht gesteld met het dierenwelzijn in sommige Nederlandse varkensslachthuizen. Vooral bij het bedwelmen en doden van varkens gaat het vaak mis, meldt dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood op basis van opgevraagde rapporten bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Opnieuw ernstige bedreigingen

Uit de rapporten blijkt dat meerdere varkensslachthuizen in 2019 en 2020 opnieuw ernstige overtredingen begingen. "Zo zijn er varkens die door een gebrekkige bedwelming weer bij bewustzijn komen terwijl ze al aan een achterpoot boven de bloedgoot hangen. Ook wordt regelmatig de halsslagader niet (goed) doorgesneden waardoor varkens verdrinken in het hete water van de broeibak", aldus Varkens in Nood.

Onvoldoende toezicht

Volgens de dierenrechtenorganisatie is er onvoldoende toezicht op slachthuizen. Bij het huidige vrijwillige cameratoezicht blijven de opnames in bezit van het slachthuis. Inspecteurs van de NVWA moeten zelf naar een slachthuis om daar beeldmateriaal te bekijken. "Dat steekproefsgewijs controleren van willekeurige opnames is omslachtig en weinig effectief. Steeds weer zien we dezelfde overtredingen in slachthuizen, zelfs als daar al jaren camera’s hangen en de NVWA permanent aanwezig is. Veel overtredingen blijven onopgemerkt", stelt de organisatie. Varkens in Nood pleit voor strengere maatregelen om meer dierenleed te voorkomen.

Schokkende beelden

In 2017 kwamen voor het eerst schokkende beelden naar buiten van misstanden bij een Belgisch slachthuis. Een jaar later bleek dat dit ook bij Nederlandse slachterijen voorkwam. In juli vorig jaar moest een slachthuis in Epe de deuren sluiten, nadat op beelden te zien was hoe dieren in de slachterij ernstig werden mishandeld door het personeel.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Hannitsko
Hannitsko23 feb. 2022 - 17:54

Ik ben geschokt, dat dat nu nog steeds gebeurt het is schandalig! Het is al erg genoeg dat ze dood moeten, moeten ze dan ook nog mishandeld worden. Wat zijn dat voor lui, die dat doen? Ja, ja tijd is geld natuurlijk. Misselijk wordt ik ervan.

MarianClaasen
MarianClaasen23 feb. 2022 - 17:29

Het slachten van dieren is al een misstand. Er zijn zoveel alternatieven voor dierlijke producten en er is zoveel gezond voedsel te koop dat het niet nodig is om dieren na een kort leventje van hun leven te beroven voor een paar minuten eetplezier.

vroegenvogels
vroegenvogels23 feb. 2022 - 16:41

Er is maar een manier om dit afschuwelijke leed te voorkomen en die is : GEEN VLEES MEER ETEN.

Sita1998
Sita199823 feb. 2022 - 13:55

Het is toch om doodziek van te worden, ik heb hier geen woorden voor.

schilderes
schilderes23 feb. 2022 - 13:49

Je helpt de dieren het beste door geen dierprodukten meer te kopen. En ja: biologische dieren krijgen dezelfde martelslacht met alle stress vandien.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.