Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dierenpark Amersfoort: wolven ontsnapten via zelf gegraven kuil

31 aug 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Wolf

© Fotograaf: raymonidas

In DierenPark Amersfoort zijn maandag twee wolven ontsnapt uit hun verblijf. Bezoekers van de dierentuin hoorden van dierenverzorgers dat het om één ontsnapt dier zou gaan, maar het park maakte toen de dieren weer gevangen waren op Facebook bekend dat het om twee wolven ging. De wolven zijn verdoofd en daarna teruggebracht naar hun onderkomen.

Kuil onder hek

De wolven schrokken van werkzaamheden rondom hun verblijf. Ze ontsnapten via een kuil aan de onderkant van het hekwerk rond dat verblijf, meldt de dierentuin. De dieren hadden die kuil zelf gegraven. Dat moet heel recent zijn gebeurd volgens het dierenpark, want toen het wolvenverblijf pasgeleden is gecontroleerd waren er nog geen gebreken aan de omheining. Het wolvenverblijf voldoet aan de veiligheidseisen en het zou eigenlijk niet mogelijk moeten zijn dat de wolven een kuil onder een hek door graven. Hoe dat kan wordt nog onderzocht, zegt een woordvoerder van het park. Het hekwerk rond het wolvenverblijf is maandagmiddag hersteld. De wolven blijven nog even in een separatieruimte om tot rust te komen.

Loslopende wolven

Bezoekers moesten nadat de dieren ontsnapten naar binnen. Dat was nodig zodat de verzorgers de loslopende wolven rustig konden opzoeken. Er is geen gevaar voor het publiek geweest, aangezien wolven banger voor mensen zijn dan omgekeerd, aldus het park. Volgens wolvenkenner Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging kan een wolf die in gevangenschap is gehouden onvoorspelbaar reageren. Een wolf die opgesloten heeft gezeten kan volgens hem juist heel vervelend worden.

Dierenparken hebben protocollen over de handelwijze als een dier ontsnapt. Bij DierenPark Amersfoort ontsnapten in november vorig jaar twee chimpansees, nadat een verzorger een deur niet goed had afgesloten. De chimpansees moesten doodgeschoten worden, omdat ze erg agressief waren.

Bron: ANP

Meer over:

wolf, dierentuin

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar