NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dierenopvang overspoeld met dieren

12 jun 2020
  •  
leestijd 2 minuten
IMG_5338

Vogel en zoogdierenopvang de Toevlucht in Amsterdam Zuidoost

© Vroege Vogels

Bij dierenopvang de Toevlucht in Amsterdam Zuidoost rijden de dierenambulances af en aan. Nog meer dan normaal in het voorjaar. Terwijl opvangcentra overspoeld worden komt er door de coronacrisis ook minder geld binnen. Gerrit Zandt en Xandra Asselbergs leggen uit wat het probleem is én hoe overspoelende centra voorkomen kunnen worden.

Coronacrisis

Doordat veel nederlanders thuiswerken en vaker ommetjes maken in de natuur, is er meer oog voor de natuur en worden zielige dieren dus sneller opgemerkt, aldus Zandt. De toevlucht heeft te maken met een enorme aanloop van dierenambulances, want sommige opvangcentra in de buurt kunnen de toestroom niet meer aan en sturen de ambulances door naar Zuidoost, wat bekend staat als de grootste in de regio.

Onterecht

Vooral jonge haasjes en vogels belanden vaak onterecht in de opvang. Mensen zien een jong vogeltje liggen en denken dat het hulp nodig heeft, maar het is heel normaal dat jongen voordat ze uitvliegen eerst een paar dagen op de grond gevoed worden. Ze naar de opvang brengen hoeft dus niet. Kijk of luister altijd of er een volwassen vogel in de buurt is. Dit is in een natuurlijke omgeving bijna altijd het geval. Is het dier aangevallen of beschadigd, of ligt het midden op straat? Dan kun je de dierenambulance bellen en kan het dier in de opvang weer aangesterkt worden.

Inkomsten vallen weg

Een ander gevolg van de coronacrisis is dat een groot deel van de inkomsten van opvangcentra wegvallen. Dit komt omdat evenementen zijn afgelast, waardoor opvancentra geen donaties meer kunnen ophalen. Ook huis-aan-huis collecte kan niet meer doorgaan en open dagen moeten worden geannuleerd. Daarom valt een groot deel van de giften weg. Daarnaast kunnen stagiares en kwetsbare vrijwilligers hun werk niet meer doen, waar door ook arbeidskracht wegvalt. Twaalf Noord-Hollandse wildopvangcentra hebben daarom bij de provincie aangeklopt om extra geld in verband met de coronacrisis. Dit verzoek wordt eind deze maand overlegd in de Provinciale Statenvergadering.
  

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.