De Europese Visserij Commissie werkt aan een actieplan om bijvangst van zeevogels in de visserij te verminderen. In een inspraakronde hierover heeft de Dierenbescherming onlangs geopperd dat echter eerst gekeken moet worden of de twee vangstmethoden die bekend staan om hun vogelonvriendelijkheid, de zogenaamde langelijnvisserij en de staandwantvisserij, op welke manier dan ook zijn te verduurzamen. Het probleem is dat deze methoden niet alleen wat betreft bijvangst, maar ook ten aanzien van de bedoelde vangst erg dieronvriendelijk is.
Vissen kunnen namelijk, zo is wetenschappelijk vastgesteld, pijn en stress bewust ervaren, waardoor het wat de Dierenbescherming betreft niet ethisch verantwoord is om, zoals in deze methoden wel gebeurt, vissen urenlang in een net of aan een haak te laten zitten. De Europese Unie moet onderzoeken of het mogelijk is om die tijd op economisch verantwoorde wijze te verkorten. Is dat niet het geval, dan moet worden overgeschakeld op andere, minder dieronvriendelijke methoden.
Wettelijk verankeren
De bijvangsten zijn te verminderen door, bijvoorbeeld, aan de lange lijnen gewichten toe te voegen waardoor de haken met aas snel zinken en niet bereikbaar zijn voor zeevogels. In de staandwantvisserij kan de zichtbaarheid van het net worden verhoogd door de maaswijdte te verkleinen, de nethoogte te verlagen en de vangsttijd te verkleinen. Op Europees niveau zijn dergelijke maatregelen niet wettelijk verankerd. Bovendien zijn veel meer maatregelen nodig om de bijvangst substantieel te verminderen.
Comeback
Mocht het vanuit het oogpunt van dierenwelzijn noodzakelijk blijken om over te schakelen op alternatieve vangstmethoden, dan is vissen op de traditionele manier – met de hengel! – mogelijk een optie. In de tonijnvisserij is deze vorm bezig aan een succesvolle comeback, die bijvangst tot het minimum beperkt en vissers de mogelijkheid biedt om elke individuele vis direct te bedwelmen en doden. Alleen als naast ecologie en milieu rekening wordt gehouden met dierenwelzijn kan vis pas duurzaam genoemd worden.