Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenbescherming: Toezicht veetransport moet beter

  •  
10-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
veetransport_varkens_biggen.jpg
De Dierenbescherming vindt het onbegrijpelijk dat minister Gerda Verburg (Landbouw) akkoord is gegaan met voorstellen van veetransporteurs om het welzijn van de dieren tijdens transport te garanderen.
Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, noemt het zogeheten kwaliteitssysteem ,,verre van onafhankelijk''. Volgens hem is het een papieren tijger omdat er geen controle plaatsvindt tijdens transport. Dat heeft hij woensdag aan Verburg geschreven. Hij hoopt dan ook dat de minister haar oordeel herziet. Dales dringt er verder op aan om het overheidstoezicht bij de transporten over lange afstand ,,in afwachting van een werkelijk serieus kwaliteitsborgingssysteem'' niet te versoepelen en niet af te zien van controle aan de klep van vertrekkende veewagens.
Het zit Dales niet lekker dat na alle commotie over misstanden tijdens veetransporten Verburg rond de Kerst snel instemde met de voorstellen van de sector. Eerder kondigde de minister aan dat ze tot klepcontrole zou overgaan als de vervoerders op 1 januari niet zelf goede voorstellen hadden gedaan.
De Tweede Kamer debatteerde dit najaar regelmatig over veetransporten, nadat onder onder meer een Nederlands varkenstransport in Duitsland van de weg werd gehaald omdat er bloed uit de wagen sijpelde. Verburg wilde daarna naar het buitenland vertrekkende veewagens aan de klep controleren. Een Kamermeerderheid onder leiding van CDA en PvdA voorkwam dat toen.
Ook Verburgs poging om transportwagens al per 1 januari te voorzien van een gps-signaal, mislukte. Volgens de vervoerders is het praktisch onmogelijk de trucks voor 1 januari 2009 uit te rusten met het plaatsbepalingssysteem waarmee de route van de trucks is te volgen.
Met technische aanpassingen zou bijvoorbeeld ook te zien zijn of de temperatuur aan boord goed is voor de dieren of dat de klep opengaat op plaatsen waar geen dieren mogen worden geladen of gelost. De Kamer wil dat die gegevens worden opgeslagen in een centrale databank. Dales: ,,Nu wordt voorgesteld te studeren op een nationale database. Dat lijkt meer op een vertragingstactiek. Het streven zou juist moeten zijn zo snel mogelijk een dergelijke database op te zetten.''
Bron: ANP 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.