Vroege Vogels

Dierenbescherming: stop afschieten zwerfkat

  •  
30-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kat_01.jpg
De Dierenbescherming wil dat er een eind komt aan het afschieten van zwerfkatten. De organisatie maakt zich wel zorgen over de enorme hoeveelheid zwerfkatten, maar ziet liever diervriendelijke maatregelen. De Dierenbescherming roept het publiek op een petitie te ondertekenen.
Tienduizenden zwerfkatten
In Nederland zijn er zo'n drie miljoen katten, waarvan een aantal 'in het wild' leeft omdat ze zijn achtergelaten of gedumpt, of afstammen van ooit afgedankte katten. Het precieze aantal is onbekend, maar naar schatting gaat het om vele tienduizenden katten. Jaarlijks worden er tussen de 8000 en 13.500 katten afgeschoten, zegt de Dierenbescherming.
Bekendheid
De provincies geven jagers toestemming om de dieren dood te schieten. Dat gebeurt volgens een woordvoerder van de Dierenbescherming meestal aan de randen van stedelijke gebieden of in buitengebieden. Overigens zegt de woordvoerder dat het nauwelijks bekend is dat er zo massaal zwerfkatten worden afgeschoten en is daarom een campagne gestart.
Alternatieve maatregelen
De organisatie ziet meer in het vangen, castreren of steriliseren van de katten om die dan weer vrij te laten. Maar het begint bij de katteneigenaar: die moet zijn dier chippen en 'laten helpen' om nageslacht te voorkomen. Afschieten werkt niet, dat is dweilen met de kraan open, aldus de Dierenbescherming.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.