Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenbescherming sluit pact met kalverhouders

  •  
20-01-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koe_met_kalf_07.jpg
Nederlands grootste producent van kalfsvlees is het met de Dierenbescherming eens geworden over manieren om diervriendelijker kalfsvlees te leveren. Een opvallende combinatie die de komende tijd blijft proberen om nog meer afspraken te maken.
We zijn niet altijd vrienden, maar we houden elkaar wel scherp, stelden Frank Dales (Dierenbescherming) en Henny Swinkels (VanDrie Group) dinsdag. Na ruim twee jaar voorbereiding ligt er vanaf woensdag een derde soort kalfsvlees in het schap bij Albert Heijn met daarop het goedkeurende stempel van de Dierenbescherming.
Dales hoopt met diervriendelijker geproduceerd vlees consumenten langzaam maar zeker weg te trekken bij het goedkopere vlees uit de gangbare industrie. Dit kalfsvlees is dan ook niet duurder dan het andere.
Bij VanDrie Group mag geen enkel kalf een lager ijzergehalte hebben dan 6 millimol per liter. De wettelijke norm is bepaald op 4,5. Ook zijn afspraken gemaakt over meer ruwvoer en kortere transporttijden in comfortabelere veewagens. Om twee of drie sterren te verdienen, moeten de kalveren bijvoorbeeld ook naar buiten kunnen.
We zijn er nog niet, maar het is een begin. Een verbluffend resultaat en er zullen nog veel stappen volgen, denkt Frank Dales. Hij vindt deze afspraken net zo ingrijpend als de afschaffing van de kistkalveren in 1988. ,,Wij waren toen fel, maar de kalversector zegt nu dat ze ons eigenlijk wel dankbaar waren dat ze toen anders moesten werken. Daardoor hadden ze uiteindelijk wel een voorsprong op de rest van Europa.''
Volgens hem typeert het de aanpak van de Dierenbescherming. ,,Onze meerwaarde is dat we niet alleen een probleem aanstippen en het dan laten voor wat is, maar ook nadenken over een oplossing. Soms neem je dan genoegen met een tussenstap, want dan heb je dat vast binnen.''
Ook Henny Swinkels (VanDrie) heeft een goed gevoel over de afspraken. ,,Dit hoort bij ondernemen op een manier die de samenleving verwacht. Het past in het tijdsbeeld dat bedrijven samenwerken met maatschappelijke organisaties en de politiek niet meer vooroploopt.'' Beide partijen hopen dat ook nu de rest van Europa de in Nederland gekozen koers volgt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.