Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenbescherming: pas op voor huisdieren van internet

  •  
28-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_128335.jpg
De Dierenbescherming waarschuwt mensen die via internet een huisdier willen kopen. Door gebrek aan controle kunnen malafide dierenhandelaren vrijwel ongestoord hun gang gaan.
Bovendien kunnen kopers er nauwelijks van tevoren achter te komen of ze te maken hebben met betrouwbare verkopers. Dat zei een woordvoerder van de Dierenbescherming vrijdag.
Het laatste jaar wordt de Dierenbescherming in toenemende mate geconfronteerd met verhalen van mensen die via een verkoopsite een jong katje hebben gekocht waarmee later iets mis blijkt te zijn. De kittens blijken bijvoorbeeld jonger dan zeven of acht weken, waardoor ze zwak zijn en soms doodgaan.
Het baart de organisatie vooral zorgen dat er mensen zijn die met huiskatten fokken om geld te verdienen aan de jongen. Het kan volgens een woordvoerster van de afdeling Den Haag een lucratieve bezigheid zijn. ,,Reken maar uit. Een poes kan wel drie keer per jaar een nest van zes katjes werpen. Als je voor elk kitten 30 of 40 euro vraagt...'' Deze fokkers maken zich meestal niet druk om de verzorging: ontvlooien, ontwormen en inenten gebeurt vaak niet, meent de Dierenbescherming.
Het probleem beperkt zich niet tot katten. Ook mensen die via de digitale snelweg honden en exotische dieren als slangen verkopen, blijken bij nadere beschouwing vaak onbetrouwbaar, stelt de Dierenbescherming. De zegsman: ,,Een asielmedewerker vertelde van een hond die zeven keer werd aangeboden, steeds door iemand anders die hem van internet had gehaald.''
Aanpakken van malafide dierenhandelaren ligt moeilijk, weet de Dierenbescherming. Er is wel de Landelijke Inspectie Dierenbescherming, maar die kan alleen optreden als ze een redelijk vermoeden heeft dat iemand strafbare feiten pleegt, of als ze kan aantonen dat bedrijfsmatig gehandeld wordt. Kittens te jong bij hun moeder weghalen is bijvoorbeeld zo'n strafbaar feit, aldus de zegsman.
De Dierenbescherming drukt mensen die een nieuw huisdier willen op het hart daarvoor naar een asiel te gaan. ,,Het brengt minder risico's met zich mee. De dieren zijn medisch gecontroleerd en hun karakter is bekend. Bovendien houd je er geen smerige handel mee in stand.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.