Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenbescherming onderscheidt dierwaardige initiatieven

  •  
01-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
logo_dierenbescherming.jpg

© Dierenbescherming

De Dierenbescherming heeft een onderscheiding toegekend aan drie initiatieven die volgens de organisatie laten zien dat een "dierwaardige en toekomstgerichte" veehouderij haalbaar is en "geen utopie". De prijzen gaan onder meer naar het biologische melkveebedrijf van de familie Samsom in Wilnis, omdat de koeien daar worden gemolken door een mobiele melkrobot. Doordat de machine verplaatsbaar is, kunnen de koeien tijdens het weideseizoen 24 uur per dag buiten blijven. Dat is niet alleen fijn voor de dieren, maar vermindert ook de stikstofuitstoot.

Minder ammoniak

Als koeien in de wei staan, raken de mest en urine die ze produceren minder met elkaar vermengd dan wanneer ze in een stal staan. Juist bij die vermenging ontstaat de stikstofverbinding ammoniak, die in te hoge concentraties schadelijk is voor de natuur.

Is dit de oplossing?

De robot kan volgens de jury die de prijzen toekende ook erg interessant zijn voor andere bedrijven, zeker als hun weilanden verder van hun stal liggen. De boer heeft hiermee "een oplossing in handen voor de uitdaging van veel melkveebedrijven", schrijft de jury van de zogeheten Deltaplan Veehouderij Awards.

Zilver en brons

De andere twee winnaars heten Kalverliefde en Oranjehoen. Onder de noemer Kalverliefde laten vier biologische boeren hun pasgeboren kalveren bij de moederkoe blijven. De melk wordt onder dezelfde naam tegen een hogere prijs verkocht dan melk van koeien waarvan het kalf na de geboorte is weggehaald, zoals veel gebeurt in de veehouderij. Oranjehoen wordt geprezen omdat het vleeskuikens onder meer extra ruimte geeft en ze voert met restproducten van het eigen biologische akkerbouwbedrijf. Soja heeft het bedrijf helemaal niet nodig. Dat is ook positief, vindt de jury, want sojateelt wordt geassocieerd met ontbossing.

Eerlijke prijzen

Dit jaar werden de prijzen voor de tweede keer uitgereikt. Voor de winnaars is er naast de eer een geldbedrag van 5000 euro mee gemoeid. Dat geld komt van het Barth-Misset Fonds.

Het plan waar de prijzen naar zijn vernoemd is door de Dierenbescherming opgesteld. De organisatie heeft als toekomstbeeld een veehouderij die diervriendelijker en duurzamer is dan nu. Eerlijke prijzen voor de boer en minder vleesconsumptie zijn belangrijke uitgangspunten daarin.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.