Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenbelangenorganisatie Stamina eist vrijlaten van koniks

  •  
22-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1815 keer bekeken
  •  
konikveulen_IenNijenhuis.jpg

© Fotograaf: IenNijenhuis

Update: Staatsbosbeheer doet niets fout bij het vangen van konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Dat heeft de rechter in Utrecht woensdag bepaald. De rechter volgt de onderstaande redenering van Stamina niet. Konikpaarden staan in de Wet natuurbescherming niet op een lijst van beschermde dieren, aldus de rechter, en het is niet verboden ze te vangen. In de rechtszaak is ook gevraagd om een oordeel over het afschieten van heckrunderen in de Oostvaardersplassen, vanaf 1 augustus. Daarover doet de rechter over twee weken uitspraak.

Een rechtszaak moest de slacht van tweehonderd koniks uit de Oostvaardersplassen voorkomen. De Stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer (Stamina) eiste woensdagmiddag bij de bestuursrechter van de rechtbank in Utrecht dat de dieren weer worden vrijgelaten. De groep paarden is eind mei de zogenoemde vangweide ingelopen. Omdat er nog steeds veel te veel paarden in het natuurreservaat in Flevoland rondlopen, heeft Staatsbosbeheer het hek van de vangwei van 55 hectare gesloten. Staatsbosbeheer wacht met het chippen en afvoeren van de paarden tot de rechtszaak, zegt een woordvoerster van de gebiedsbeheerder.

Verlies van wildstatus

In de Oostvaardersplassen is ruimte voor ongeveer 450 paarden. Vorig najaar zijn volgens Staatsbosbeheer 155 paarden naar de slachterij afgevoerd. Dierenbeschermers probeerden dat toen via de rechter tegen te houden, maar ze kregen geen gelijk.

Stamina beschuldigt de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer er nu van de regels te omzeilen door een vangweide te gebruiken. "Nu de dieren de vangweide zijn ingelopen en de hekken zijn gesloten, zijn zij hun wildstatus kwijt", zegt een bestuurslid van dierenbelangenorganisatie Stamina. "Daarmee zijn het nu dieren van Staatsbosbeheer geworden en een houder van dieren is gerechtigd deze naar de slacht te brengen." Ze noemt het "pure wetsontduiking."

Aantal koniks

Het vangen van paarden in het kader van populatiebeheer mag pas na 1 augustus, stellen de dierenbeschermers. Door de vangweide "proberen ze even snel een groot aantal dieren buiten de wettelijke kaders om naar de slacht te brengen".

Stamina heeft bezwaar aangetekend tegen de opdracht van Flevoland aan Staatsbosbeheer om het aantal koniks in te perken. De spoedeisende procedure bij de rechtbank is bedoeld voor om de bestuursrechter om een voorlopige voorziening te vragen, een tijdelijke beslissing om het vangen en afvoeren van de paarden zes weken stil te leggen.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.