“Deze jonge diertjes lijden aan overgewicht, pijnlijke zweren aan hun pootjes en ze kunnen nauwelijks meer lopen.” Zo luidt het oordeel van de dierenarts over de welzijnstoestand van plofkippen. Wakker Dier schakelde Marno Wolters in, dierenarts te Amsterdam en onder andere werkzaam bij Artis en Stichting AAP. Hij onderzocht de gezondheid en het welzijn van 10 biologische en 10 gangbare vleeskuikens (plofkippen) van zes weken oud. Met het rapport van een dierenarts wil Wakker Dier het leed van deze jonge vogels inzichtelijk maken voor de consument. “Ik krijg niet vaak zulke schrijnende gevallen in mijn praktijk. Bij huisdieren is zulke gebrekkige verzorging strafbaar. Bij vleeskuikens is het normaal,” aldus Wolters.
Strafbaar gedrag gelegaliseerd
In bijzijn van het tv-programma Vroege Vogels haalde Wakker Dier tien plofkippen op slachtleeftijd bij een gangbare boer en tien biologische kippen bij een biologische kippenhouder. Alle dieren waren 6 weken oud. De dierenarts verrichtte nog dezelfde dag onderzoek en schreef: “Het kunstmatige gecreëerde overgewicht bij de plofkippen zorgt voor een ernstige aantasting van de algemene gezondheidstoestand. Het onthouden van de nodige verzorging is, indien bewust gedaan, strafbaar onder de Welzijns- en GezondheidsWet voor Dieren.”
Deze wetgeving geldt echter alleen voor huisdieren. Met de Europese vleeskuikenrichtlijn, een uitwerking van bovengenoemde wet specifiek voor kippen, is het leed van de plofkip gelegaliseerd. Door de jarenlange prijzenslag van supermarkten moeten boeren tegen zeer lage prijzen produceren. Voor een beter leven is geen geld beschikbaar. Daarom lijden miljoenen plofkippen aan ernstige voetzoollaesies: pijnlijke voetzoolzweren tot in de diepere huidlagen. Maar deze worden nooit verzorgd.
Onafhankelijk oordeel
Het dierenartsrapport van Marno Wolters, werkzaam voor Artis, Stichting AAP en met een eigen huisdierenpraktijk, garandeert een eerlijk en onafhankelijk oordeel over het leed van de plofkip. Een dergelijke dierenarts wordt niet gehinderd door belangenverstrengeling en normvervaging zoals dat wel het geval kan zijn bij een veearts uit de vee-industrie.
Campagne Stop de Plofkip
Het onderzoek valt binnen de langlopende campagne van Wakker Dier, gericht tegen de verkoop van plofkip in Nederland. De meeste consumenten zijn niet bekend met de slechte leefomstandigheden van de plofkip. Miljoenen plofkippen hebben door overgewicht en het staan in de eigen zure poep open wonden aan de pootjes. Met dit dierenartsrapport wil Wakker Dier dit leed voor het brede publiek zichtbaar en begrijpelijk maken.
Gered
Na het onderzoek zijn de kippen ondergebracht bij een opvangcentrum, waar zij de rest van hun leven doorbrengen. Terwijl een natuurlijke kip jaren oud kan worden, leeft een plofkip meestal maar een maand of vier, zo leert de ervaring van het opvangcentrum. Dan begeeft hun hart het.
Bron: Wakker Dier
Vanavond is dit onderzoek te zien in Vroege Vogels TV om 19.20 op Nederland 2. Kijk
hier
voor meer informatie.