Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Dieren Oostvaardersplassen niet verhongerd’_14_06_2005

  •  
14-06-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_117020.jpg
Afgelopen winter zijn in de Oostvaardersplassen ruim zevenhonderd paarden, runderen en herten om het leven gekomen. Maar dit is niet gekomen door verhongering, zo zegt woordvoerder Jan Kuiper van Staatsbosbeheer, waarmee hij de berichtgeving in opieblad Elsevier bestrijdt.
In dat tijdschrift wordt namelijk beweerd dat veel dieren van de honger gestorven zijn en andere dieren pas uit hun lijden verlost werden middels een genadeschot, toen ze ‘van honger en ellende door hun poten zakten’. Maar volgens Kuiper worden dieren op tijd uit hun lijden verlost en wordt bovendien goed in de gaten gehouden wanneer dieren zich afzonderen om te sterven.
Het beleid van de Oostvaardersplassen is om zo min mogelijk in te grijpen en de natuur zoveel mogelijk op z’n beloop te laten. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er alleen bijgevoerd wordt wanneer nodig en dat kadavers van herten blijven liggen. En alleen wanneer dieren lijden worden ze afgeschoten, waarna hun kadaver blijft liggen om roofvogels aan te trekken.
Volgens Elsevier ligt Staatsbosbeheer onder vuur van veel critici die hen zouden beschuldigen van dierenmishandeling. Kuiper vindt dit ‘onzin’ en betreurt het dat het interview dat hij gegeven heeft zo is opgeschreven. Volgens hem is het jaarlijks overlijden van 700 dieren een normale zaak en hij vergelijkt dit met het natuurlijk verloop van mensen. "Er leven 3.500 dieren in het natuurgebied. Dat aantal wordt nooit gehaald wanneer de dieren zouden verhongeren."
Bron: Nieuws.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.