Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dieren Tsjernobyl erger geraakt

  •  
18-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
Radioactieve straling heeft dieren die in de buurt leefden van de plaats waar de Tsjernobyl-kernramp plaatsvond, veel erger geraakt dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit resultaten van een woensdag gepubliceerd onderzoek van het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek in Frankrijk.
De studie toont aan dat het aantal vlinders, spinnen, sprinkhanen en andere ongewervelde dieren beduidend lager is in besmette gebieden. Onderzoekers ontdekten dat er in sommige gebieden bijna helemaal geen dieren waren. Ook constateerden wetenschappers dat de dieren vaker misvormd waren, ze waren bijvoorbeeld vaker verkleurd of hadden vaker onvolgroeide ledematen.
De resultaten spreken eerder onderzoek tegen dat zou aantonen dat de dierenpopulaties juist weer toenamen of dat het gebied weer in orde zou zijn. De onderzoekers inspecteerden een gebied met een straal van 30 kilometer rondom de kernreactor. Oekraïne vormde het gebied om tot een natuurreservaat met wolven, bizons en beren.
De ramp met de kerncentrale Tsjernobyl in Oekraïne vond plaats in 1986. Volgens Wereldgezondheidsorganisatie zijn 9000 mensen omgekomen door de ramp. Milieuorganisatie Greenpeace voorspelt echter een uiteindelijk dodenaantal van 93.000 personen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.