Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dieren, natuur en milieu in stripboeken

  •    •  
09-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1448 keer bekeken
  •  
suske en wiske crop

© Koen Maas

’s Lands bekendste eend viert zijn verjaardag. Donald Duck debuteerde 90 jaar geleden in de animatiefilm ‘Wise Little Hen’. Reden om in de geschiedenis van dieren in strips te duiken, en te ontdekken wat er over natuur en milieu te lezen is in stripboeken.

Het dier als personage

“Donald Duck staat in een lange traditie”, ziet redacteur Bas Schuddeboom van Donald Duck Weekblad. “Dieren werden al afgebeeld in grotschilderingen en Egyptische hiërogliefen.” Ook in fabels spelen dieren natuurlijk een prominente rol. Dieren zijn zo geschikt als personages, omdat mensen er met enige afstand naar kunnen kijken. “Je voelt je niet direct aangesproken, maar krijgt toch een bepaalde les mee”, vertelt Schuddeboom.

Suske en Wiske en milieuproblematiek

In de stripverhalen van Suske en Wiske komt vaak natuur- en milieuproblematiek aan bod. Koen Maas maakt ‘De Perfecte Podcast’, een podcast over deze Vlaamse stripfiguren. “Vandersteen koos voor zijn albums vaak onderwerpen die tegen de tijdsgeest aanschurkten”, vertelt Maas over de bedenker van Suske en Wiske. In de jaren 70 maakte Vandersteen ‘De Toornige Tjiftjaf’, een album over illegale vogelvangst in België.

Ook latere makers bleven zich bezighouden met natuur en milieu. Denk aan ‘De Boze Boomzalver’, over het plaatsmaken van natuur voor snelwegen en hoogbouw. Veel van die verhalen zijn goed te plaatsen in de tijdgeest. Denk aan ‘De Ruige Regen’ uit 1985 over zure regen, een typisch jaren ’80-onderwerp.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.