Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dieren mogen gewoon grazen in de Oostvaardersplassen

  •  
07-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
633 keer bekeken
  •  
Oostvaardersplassen konik

© Koniks in de Oostvaardersplassen - Fotograaf Mauricevandoorn

Staatsbosbeheer mag edelherten, heckrunderen en konikpaarden in natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland laten grazen. De dieren leven in het wild en kiezen zelf waar ze gaan grazen. Ze hebben voldoende voedsel, water en schuilmogelijkheden. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hoeft niet handhavend op te treden tegen de natuurbeheerder, oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

De Stichting Welzijn Grote Grazers wilde dat de minister een beweidingsverbod zou instellen voor grote grazers in de Oostvaardersplassen. Volgens de stichting mishandelt Staatsbosbeheer de dieren door ze in een gebied te laten lopen waar kwalitatief en kwantitatief onvoldoende voedsel is. Een deel van de vegetatie is volgens de stichting giftig en de grazers zouden worden blootgesteld aan dierziekten en zware metalen in de bodem. Bovendien zou er onvoldoende schoon en geschikt drinkwater voorhanden zijn.

Het CBb verwerpt die argumenten. De minister heeft volgens het college aannemelijk gemaakt dat de dieren genoeg te eten hebben en anders worden bijgevoerd. Er zijn geen zieke, zwakke of afwijkende dieren gezien, aldus het CBb. De minister hoeft ook geen oordeel te hebben over elk individueel dier. Ze mag de gezondheid en het welzijn van de grazers beoordelen op het niveau van de hele kudde.

Tegen de uitspraak van het CBb is geen beroep meer mogelijk.

Bron: ANP

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.