Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dieren en planten profiteren van nieuwe Natuurbrug Zandpoort

  •  
31-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
b5f52381ec90e688a113f94319df11e7.jpg

© Fotograaf: tsarina

Een half jaar na oplevering wordt Natuurbrug Zandpoort al volop door planten en dieren gebruikt. Er lopen regelmatig vossen en konijnen voorbij. Maar ook zeldzamere soorten zoals parelmoervlinders profiteren van de nieuwe natuurverbinding bij Zandvoort.
Camerabeelden en tellingen bewijzen de eerste successen van de nieuwe natuurverbinding tussen Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Snel resultaat
Was de Natuurbrug in december 2013 nog een kale zandvlakte, nu groeien er vele waardevolle duinplanten, zoals duinviool, kromhals, kruipend stalkruid en rolklaver. Ook zoogdieren hebben de brug gevonden, er lopen regelmatig vossen en konijnen voorbij. Net als de libellen, bijen, vlinders en sprinkhanen.
Zeldzame soorten
Blij verrast zijn de medewerkers en vrijwilligers van Natuurmonumenten, PWN en Waternet met de snelle komst van zeldzamere soorten op de brug. Zij spotten bedreigde soorten zoals de kleine parelmoervlinder, duinparelmoervlinder, bruin blauwtje en de blauwvleugelsprinkhaan. De grootste verrassing onder de brugbezoekers is de zeldzame harkwesp.
Damherten
Op de brug is een tijdelijk schrikdraad geplaatst. Dit om te voorkomen dat de populatie damherten uit de Waterleidingduinen overlast kan veroorzaken. Uit de camerabeelden blijkt dat dit te werken. Vossen en konijnen hebben geen last van de draad en steken gewoon over.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.