Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dier&Recht: verbied roostervloer vleeskalveren

1 mei 2019
  •  
leestijd 1 minuten
kalfje pixabay

© Kalf - Bron Pixabay

Stichting Dier&Recht begint een rechtszaak tegen de Nederlandse staat om een einde te maken aan het gebruik van harde, gladde roostervloeren voor vleeskalveren. “Het gebruik van deze roostervloeren is schadelijk voor kalveren en al elf jaar in strijd met de wet, maar de overheid weigert op te treden”, aldus de dierenrechtenorganisatie.

Harde en gladde vloeren

Volgens Dier&Recht brengen vleeskalveren hun hele leven door op harde, glibberige roostervloeren van hout of beton, zonder stro of andere bodembedekking. “Ze hebben geen fatsoenlijke ligplaats en riskeren uit te glijden en zich te verwonden. Het liggen op harde roosters veroorzaakt bovendien gewrichtsaandoeningen.”

Rubber vloeren

Toenmalig landbouwminister Gerda Verburg wilde in 2009 rubber matten verplicht stellen op de harde roosters, maar de kalversector eiste eerst een grootschalig onderzoek naar alternatieve vloeren. In 2017 was dat onderzoek afgerond en daaruit bleek dat kalveren op rubber vloeren meer comfort ervaren.
“Toch heeft landbouwminister Carola Schouten in 2018 een streep gezet door de aangekondigde verbeteringen, wat de facto betekent dat ze weigert de wet te handhaven”, aldus Dier&Recht.
Bron: ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.