Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Diep ondergronds vind je de aardhommel

6 mei 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
280 keer bekeken
aardhommel

Aardhommel

© Fotograaf JancoGrave

Na de winter vliegen er al een aantal grote, dikke hommels rond. Heb jij er al een paar gezien?

Koningin

De aardhommelkoningin is al een tijdje geleden uit haar winterslaap gekomen. Zij was een van de eerste insecten die rondzoemde bij de eerste bloeiende bloemen. Ze is zwanger de winter doorgekomen en inmiddels heeft ze eieren gelegd om een nieuwe kolonie te starten, in het nest dat tot wel 1.5 meter onder de grond ligt! De eerste jonge hommels komen uit het ei.

Werksters en mannen

Eerst komen er alleen vrouwtjes uit het ei, dat zijn de werksters. Zij nemen de taak van voedsel zoeken en zorg voor het nest over van hun moeder, de koningin. Zij blijft dan in het nest en houdt zich alleen nog bezig met het leggen van eieren. Uit deze eieren komen later in de zomer alleen mannetjes en nieuwe koninginnen. Die gaan op een gegeven moment op zoek naar andere hommels om zich mee voort te planten. Dan breekt de winter aan en overleven alleen de koninginnen. 

Met dank aan Nature Today!

Meer over:

aardhommel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Meer over dit onderwerp