Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Diamanten planeet ontdekt

  •  
12-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
melkweg_02.jpg
Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die voor een groot deel bestaat uit diamant. De rotsachtige planeet is tweemaal zo groot als de aarde. De opmerkelijke planeet cirkelt rond een zonachtige ster die met het blote oog te zien is.
Een derde van de planeet bestaat waarschijnlijk uit het kostbare materiaal. Een gelukzoeker die even wat diamanten wil ophalen, zal moeite moeten doen. De diamanten planeet vliegt op 40 lichtjaar en gaat ontstellend snel (een jaar duurt er 18 uur). Het is er bovendien ondraaglijk heet: de temperatuur bedraagt 1648 graden Celsius.
,,Het is een eerste glimp van een rotsachtige wereld met een fundamenteel verschillende samenstelling dan de aarde'', zei Nikku Madhusudhan van de universiteit Yale in het Amerikaanse New Haven. Zijn bevindingen verschijnen binnenkort in het vakblad Astrophysical Journal Letters. Hij deed de studie samen met met Olivier Mousis van het Institut de Recherche en Astrophysique et Planetologie in het Franse Toulouse.
De planeet heet '55 Cancri e'. Astronomen hebben vaker diamanten planeten ontdekt, maar dit is de eerste die rond een soort ster draait en gedetailleerd is bestudeerd.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.