Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Carla Engelen: Koud hè?

  •  
15-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
handen.jpg
Theoretisch en biologisch gezien behoort de mens tot de categorie zoogdieren. Warmbloedige organismen dus. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel, die de wetenschap nog heeft niet ontdekt, maar ik wel.
Geheel tegen de natuurwetten in, kan ik bevestigen dat er ook koelbloedige zoogdieren bestaan. Zelf ben ik namelijk het levende bewijs hiervan.
Als er iets is waar ik niet tegen kan, dan is het kou. Lang vond ik mezelf een aansteller, een softie, omdat ik het zo vaak koud had. Alles heb ik geprobeerd om mezelf te harden tegen lage temperaturen. In de aanloop naar de winter ga ik dagelijks met veel hulpmiddelen de strijd tegen onderkoeling aan. Tot nu toe ben ik steeds ternauwernood aan de vriesdood ontsnapt.
De oorzaak van dit lichamelijke manco is mij niet duidelijk.
Waarschijnlijk is er ooit ergens in de bovenkamer een hoofdschakelaar defect geraakt, of kortsluiting in de bedrading ontstaan met als gevolg een lichaamstemperatuur die constant de ondergrens overschrijdt. Ik ben een typisch hypothermisch geval.
De 37 graden Celsius haal ik bij lange na niet. Evenmin heb ik het vermogen om warmte te produceren of af te geven. Net als amfibieën heb ik de omgevingswarmte nodig om mijn lichaamstemperatuur op peil te houden en kan ik bij lage temperaturen niet goed functioneren.
Zo’n ontregelde thermostaat is erg lastig.
Heerst er een hittegolf en vallen de mussen van het dak, dan check ik toch nog even of ik een jas aan moet trekken. Mijn dochters kunnen zich ’s winters nauwelijks bewegen en leiden een geïsoleerd bestaan doordat ik ze dwing in dikke hemden, truien, vesten en gewatteerde jassen. Een trauma voor het leven omdat mama denkt dat het koud is.
Krijgen we bezoek, dan ga ik naast de verwarming of open haard zitten en begin ik net een beetje op temperatuur te komen als de gasten zich ontdoen van overtollig textiel omdat het zweet uit hun poriën stroomt en de nog nauwelijks resterende kleding aan hun lijven vastplakt.
Als ik mijn man aanraak, dan bezorg ik hem niet alleen bijna een hartaanval, maar ook een acute locale daling van zijn lichaamstemperatuur, afhankelijk van de plaats van het contact.
Toch heeft die koelbloedigheid mij iets geleerd:
het klopt wat men zegt over koude handen…
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.