Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Deze zomer hittestress bij 146 miljoen dieren in de veeteelt

12 okt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koeien_stal_megastal_pixabay

© Pixabay

Naar schatting 146 miljoen dieren in de veehouderij zijn dit jaar getroffen door de hitte, meldt dierenrechtenorganisatie Wakker Dier op basis van eigen onderzoek.

2020 telde 41 dagen met een groot risico op hittestress. Dat zijn er drie meer dan vorig jaar en in lijn met een stijgende trend sinds 1950. In de verschillende hete periodes had een aanzienlijk deel van de 146 miljoen dieren meerdere malen last.

Stress en ongemak door hitte

Hitte kan volgens Wakker Dier ernstige gevolgen hebben. De dieren ervaren stress en ongemak, hun gezondheid gaat achteruit en ze kunnen er zelfs aan sterven. Ook vertonen ze vaak afwijkend gedrag. Zo rollen varkens in hun eigen uitwerpselen bij gebrek aan modder.

In Noord-Brabant hadden veruit de meeste dieren last van hittestress, ongeveer 43 miljoen. Op de tweede plek staat Limburg met 23 miljoen dieren, gevolgd door Gelderland met ruim 17 miljoen dieren.

Hittestress door klimaatverandering


"De zomers worden door klimaatverandering steeds heter. Toch is er ook deze zomer opnieuw nauwelijks iets gedaan door minister Carola Schouten van Landbouw om dit ernstige dierenleed te voorkomen", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. De organisatie heeft in september een petitie tegen hittestress bij dieren in de bio-industrie aan Schouten aangeboden. Ruim 78.000 mensen hebben die ondertekend.

Onderdeel van de petitie is een actieplan bestaande uit tien punten, waaronder meer schaduw in weides, meer inspecties door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het openbaar maken van hoeveel dieren aan hittestress zijn bezweken.

Mocht er volgens Wakker Dier te weinig met de petitie gebeuren, dan overweegt de organisatie om een burgerinitiatief te organiseren. De Tweede Kamer moet een burgerinitiatief behandelen als er 40.000 handtekeningen zijn opgehaald.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

schilderes
schilderes12 okt 2020 - 14:41

Er wordt nu al zo'n twintig jaar over bomen in weilanden gesproken om schaduw voor het vee: waar blijven die. Ik heb er zelfs al diverse keren voor gedoneerd.

Theo Huitema
Theo Huitema12 okt 2020 - 9:45

hou je aan het klimaat verdrag om dit te voorkomen.