Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

In het spoor van de bever

7 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
214 keer bekeken
etende_en_zwemmende_bever_Elshout_NatuurfotografieRS

Etende en zwemmende bever

© Elshout Natuurfotografie

Ken jij het grootste knaagdier van Nederland? En nee, het is geen muskusrat of gewone rat. Van de koning der knaagdieren vind je soms sporen langs waterkanten van rivieren en meren. Hier liggen omver geknaagde bomen en takken verspreid in het landschap. De bruine schim die dit veroorzaakt, houdt zich vaak op in zijn burcht onder water. En, weet je het al? We hebben het natuurlijk over de bever!

De Big Five

Naast Nederland is de bever met een kop-romp lengte tot wel 100 centimeter het grootste knaagdier van Europa. Hij hoort zelfs bij de Big Five: vijf indrukwekkende diersoorten in de Nederlandse natuur. Omdat bevers bomen en takken moeten kunnen doorknagen, hebben ze extra sterke en scherpe tanden nodig. Deze zijn opvallend oranje. Ze hebben zelfs ijzer in hun tanden zitten, waardoor ze extra sterk zijn.

  • Aantal: 3500
  • Leeftijd: tot zo’n 7-8 jaar
  • Aantal omver geknaagde bomen per jaar per bever: 45 tot 90

Bronsttijd

De bronsttijd van de bever begint in januari en duurt zo’n twee maanden. De paring vindt plaats in het water. Na 3,5 maand draagtijd worden de jonge bevers tussen april en juli geboren. Ze zijn vooral actief in de schemering, dus ga snel op speurtocht!
Bever 2

© Moontje1967

Comeback-season

Deze knager was sinds 1826 uitgestorven in Nederland, maar heeft in 1988 zijn comeback gemaakt. Op dit moment heeft hij zijn vaste plek in onze natuur weer ingenomen. De bever komt in Nederland vooral voor in de Biesboch, de Millingerwaard, het Almeerderhout en het Limburgse Leusdal.
Bever etend

Etende bever

© Elshout-Natuurfotografie

Met dank aan Nature Today!

Filmers Instagrambeelden:
Arie Dirk - Jos Zijl - Jarinka Heijink

Meer over:

bever, knaagdier

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
Theo Huitema7 apr 2021 - 13:48

mooie video's