Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

In het spoor van de bever

  •  
07-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
344 keer bekeken
  •  
etende_en_zwemmende_bever_Elshout_NatuurfotografieRS

Etende en zwemmende bever

© Elshout Natuurfotografie

Ken jij het grootste knaagdier van Nederland? En nee, het is geen muskusrat of gewone rat. Van de koning der knaagdieren vind je soms sporen langs waterkanten van rivieren en meren. Hier liggen omver geknaagde bomen en takken verspreid in het landschap. De bruine schim die dit veroorzaakt, houdt zich vaak op in zijn burcht onder water. En, weet je het al? We hebben het natuurlijk over de bever!

De Big Five

Naast Nederland is de bever met een kop-romp lengte tot wel 100 centimeter het grootste knaagdier van Europa. Hij hoort zelfs bij de Big Five: vijf indrukwekkende diersoorten in de Nederlandse natuur. Omdat bevers bomen en takken moeten kunnen doorknagen, hebben ze extra sterke en scherpe tanden nodig. Deze zijn opvallend oranje. Ze hebben zelfs ijzer in hun tanden zitten, waardoor ze extra sterk zijn.

  • Aantal: 3500
  • Leeftijd: tot zo’n 7-8 jaar
  • Aantal omver geknaagde bomen per jaar per bever: 45 tot 90

Bronsttijd

De bronsttijd van de bever begint in januari en duurt zo’n twee maanden. De paring vindt plaats in het water. Na 3,5 maand draagtijd worden de jonge bevers tussen april en juli geboren. Ze zijn vooral actief in de schemering, dus ga snel op speurtocht!
Bever 2

© Moontje1967

Comeback-season

Deze knager was sinds 1826 uitgestorven in Nederland, maar heeft in 1988 zijn comeback gemaakt. Op dit moment heeft hij zijn vaste plek in onze natuur weer ingenomen. De bever komt in Nederland vooral voor in de Biesboch, de Millingerwaard, het Almeerderhout en het Limburgse Leusdal.
Bever etend

Etende bever

© Elshout-Natuurfotografie

Met dank aan Nature Today!

Filmers Instagrambeelden:
Arie Dirk - Jos Zijl - Jarinka Heijink

Meer over:

bever, knaagdier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.