Vroege Vogels

Deur wagenwijd open voor schaliegasboringen

  •  
22-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schaliegas_stamp_01.jpg
Europa zet de deur wagenwijd open voor schaliegasboringen, blijkt uit een vandaag door de Europese Commissie gepubliceerd voorstel voor schaliegasregulering.
Milieudefensie is boos dat de Nederlandse regering actief heeft gelobbyd tegen bindende wetgeving. Het huidige voorstel van de Europese Commissie bevat nu slechts richtlijnen die geen verplichtend karakter hebben.
Europese lidstaten kunnen zelf bepalen hoe en of ze schaliegas gaan reguleren.
Geert Ritsema, campagneleider energie en grondstoffen bij Milieudefensie: “Het huidige voorstel doet geen recht aan de risico's die schaliegaswinning met zich meebrengt voor bijvoorbeeld natuur, milieu of drinkwatervoorziening, het is een verzameling tandeloze aanbevelingen die Europese lidstaten – en wij vrezen ook Nederland – zonder enige sanctie naast zich neer zullen leggen. De lobby van de schaliegasindustrie heeft duidelijk flink zijn stempel gedrukt op dit voorstel.”
Nederland is één van de lidstaten die zich in een brief uitgesproken heeft tegen strenge Europese regels voor schaliegaswinning. Ritsema: “Wederom wordt de tegenstand tegen schaliegas genegeerd. Onder maatschappelijke druk heeft Kamp een pas op de plaats moeten maken, maar ondertussen wordt er achter de schermen druk gewerkt om schaliegaswinning door te drukken en het schaliegasboorbedrijven zo makkelijk mogelijk te maken.”
Op 18 februari spreekt de Tweede Kamer over het voorstel van de Europese Commissie in het Algemeen Overleg ter voorbereiding van de Energieraad op 4 maart. Ook zal in de komende weken een plenair debat over schaliegas op de Kameragenda staan, waar onder andere gesproken zal worden over de structuurvisie. Deze structuurvisie zou duidelijk moeten maken wat de meest geschikte locatie is voor proefboringen naar schaliegas. Milieudefensie bekritiseerde vorige week de keuze van het ministerie voor onderzoeksbureau Arcadis. “Arcadis is niet onafhankelijk en heeft grote belangen bij schaliegasboringen, onder andere in de VS. Kamp is duidelijk aan het voorsorteren op een besluit vóór schaliegas”, aldus Ritsema.
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.