Deur blijft dicht voor zalm
• 19-11-2010
• leestijd 1 minuten
De plannen om de sluizen van het Haringvliet op een kier te zetten gaan niet door. Daardoor blijft het voor trekkende vissen als de zalm of de glasaal moeilijk om het achterland te bereiken. Erwin Winter, trekvissenonderzoeker van IMARES vertelt wat de consequenties zijn van deze dichte deur voor de zalm.
Volgens Winter vinden sterke zwemmers als zalm en zeeforel nog wel een achterdeurtje, bijvoorbeeld bij de Nieuwe Waterweg. Maar voor kleine vissen als flint, glasaal of spiering is de dichte deur van het Haringvliet onoverkomelijk.
De weigering van het kabinet om de sluizen van het Haringvliet bij hoog water op een kier te zetten (Het zogenoemde kierbesluit) heeft uiteraard met geld te maken. Bij een brak Haringvliet moeten er aanpassingen worden gedaan aan de zoetwaterinname. Het schrappen van het besluit levert dan ook een besparing op van 20 miljoen. Maar onze buurlanden hebben ondertussen al dure aanpassingen gedaan aan de grote rivieren, bijvoorbeeld in de vorm van vistrappen bij stuwen. Het openzetten van het Haringvliet had het sluitstuk moeten worden van internationale afspraken rond het verbeteren van de riviernatuur. Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu denkt dat hij met het onderzoeken van alternatieve aanpassingen alsnog aan de afspraken kan voldoen.