Vroege Vogels

Deskundigen: gaswinning Waddenzee niet schadelijk

  •  
06-04-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_176344.jpg
Het milieu ondervindt geen schade door gaswinning in de Waddenzee. Die conclusie trekken onafhankelijke deskundigen in een donderdag gepubliceerd advies.
In dat advies oordeelt de commissie voor de milieueffectrapportage in grote lijnen positief over de milieu- effectrapportage (MER) die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft laten uitvoeren naar gaswinning in het grootste natuurgebied van Nederland. Met het advies komt het moment van daadwerkelijke winning van Waddenzeegas weer een stap dichterbij.
Met het advies komt het moment van daadwerkelijke winning van Waddenzeegas weer een stap dichterbij. Maandag maakte minister Brinkhorst van Economische Zaken al bekend dat de gaswinning in januari 2006 kan beginnen.
De NAM wil op zes plaatsen onder de Waddenzee gas gaan winnen. In eerste instantie gaat de onderneming gematigd aan de slag met een gasveld, twee andere velden worden op termijn in productie genomen.
De bodem van de Waddenzee zal op een aantal plaatsen dalen, maar dat wordt gecompenseerd door het aanslibben van droogvallende zandplaten op andere plekken. Dieren die het droogvallende wad nodig hebben voor voedsel of als vluchtplaats, ondervinden dus geen last, menen de deskundigen. Wel is extra zandsuppletie nodig ten noorden van de Waddeneilanden.
Daarnaast bestaat er een reëel risico dat de natuur in Lauwersmeer zal lijden onder de gaswinning. De droge platen kunnen onderlopen omdat in dit naast de Waddenzee gelegen water geen aanvoer van zand door aanslibbing plaatsvindt. Beschermde vogelsoorten als de bruine en de zeldzame grauwe kiekendieven zijn afhankelijk van deze platen, die huisvesting bieden aan veldmuizen, het belangrijkst voedsel voor deze roofvogels. De deskundigen stellen dat dit probleem kan worden ondervangen door landbouwgebieden in de omgeving om te zetten in natuur.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.