Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Deskundigen botsen over duurzaamheid biomassa

15 okt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hout biomassa

© Foto: pixabay

Van "onmisbaar om de klimaatdoelen te halen" tot "het laatste dat we moeten doen". Tweede Kamerleden hoorden woensdag deze uitersten over het stoken van biomassa voorbij komen tijdens een hoorzitting met wetenschappers, de energiesector en de milieubeweging.

"Het is een zeer gepolariseerde discussie", stelde onderzoeker Bart Strengers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) treffend vast. Dat biomassa op lange termijn niet de beste energiebron is, vinden zelfs grote voorstanders. Zij zien het wel als nuttige tijdelijke energiebron, omdat zon, wind en bijvoorbeeld geothermie nu nog te weinig opleveren.

Reststromen stoken


"Hoe haal je de doelen uit het Klimaatakkoord als je het gebruik van biomassa vermindert?", vroeg voorzitter Medy van der Laan van brancheorganisatie Energie-Nederland zich hardop af. "Dat is een hele lastige." Volgens haar voldoet de sector aan "de hoogste duurzaamheidseisen" voor biomassa en moeten zeker reststromen worden gebruikt om energie op te wekken. "Het is zonde als je dat niet doet."

Dat laatste vindt ook emeritus hoogleraar Science, Technology and Society Wim Turkenburg van de Universiteit Utrecht. Hout waar geen 'hoogwaardige toepassing' voor is, kan volgens hem prima worden gebruikt om energie mee op te wekken. "Anders wordt het gewoon verbrand of ligt het maar te rotten." Volgens Turkenburg overdrijven sommige critici. "Het beeld dat nu hele bossen worden gekapt om naar hier te worden verscheept als biomassa is onjuist en misleidend."

Brandhout is niet duurzaam

Toch zijn reststromen niet toereikend om aan de groeiende vraag naar biomassa te voldoen, werpen tegenstanders tegen. "Er is momenteel geen enkel land met een volledig hernieuwbare energievoorziening dat duurzaam geproduceerd brandhout over heeft", stelt Milieudefensie. De vrees is dat biomassa wel degelijk bijdraagt aan ontbossing. PBL-onderzoeker Strengers zei daarvan nog geen bewijs te hebben gezien. Hij schat wel in dat de Baltische staten, waar veel stookhout vandaan komt, "aan de bovengrens van hun productiecapaciteit" zitten.

"Wanneer valt dit kwartje eindelijk?"

Zeker is dat het stoken van biomassa luchtvervuiling en CO2-uitstoot veroorzaakt. "Het laatste dat we moeten doen, is biomassa gebruiken voor energie", zei emeritus hoogleraar Evolutionaire Ecologie Louise Vet. Ze hield de Kamerleden voor dat "we nog maar tien jaar hebben" om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. "Wanneer valt dit kwartje eindelijk?"

Miljarden aan subsidies die nu worden uitgegeven aan biomassa, kunnen veel beter worden gestoken in écht duurzame bronnen, vindt Vet, die is verbonden aan de universiteit van Wageningen. Op kortere termijn kan wat haar betreft nog aardgas worden gebruikt. Ook daar zitten weer haken en ogen aan, zeiden andere sprekers. Afhankelijkheid van exportlanden als Rusland bijvoorbeeld.

Bron: ANP

Meer over:

biomassa

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Beertsterboerin
Beertsterboerin4 nov 2020 - 14:55

Hier in regio Blauwestad zijn op twee plaatsen biomassa projecten gestopt, vanwege de stank en luchtvervuiling !