Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Derde wolf in Nederland?

21 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Wolf_04.jpg
Zowel op de Dollarddijk bij de Punt van Reide als bij Finsterwolde is een doodgebeten schaap gevonden. Pim Lollinga van Faunavisie Wildcare is er van overtuigd dat de dader een wolf is.  
Lollinga heeft vrijdag twee foto’s bekeken en komt tot de conclusie dat een wolf verantwoordelijk moet zijn. ,,Het strottenhoofd is kapot, de keel is doorgebeten. Precies op de manier zoals een wolf dat doet. Ook is er huid weg en ligt er veel wol om heen. Alles duidt er op dat het dier is aangevallen door een wolf en niet door een kleiner roofdier.’’
De foto's zijn ook voorgelegd aan deskundigen in Scandinavië. Zij zijn er ook van overtuigd dat het om een aanval van een wolf gaat.
In Groningen werd in 2015 een wolf gezien in onder meer Foxhol, waar het dier door de staten liep. Het dier was vermoedelijk via Noord-Sleen en de Hondsrug naar de provincie Groningen getrokken. Het werd later dood gevonden langs een snelweg in Duitsland. In maart van dit jaar werd langs de A28 tussen Hoogeveen en Meppel een dode wolf gevonden. Het bleek te gaan om een mannetje van ongeveer anderhalf jaar oud.

Duitsland

Het is niet bekend of mensen de ‘nieuwe’ wolf al hebben gezien. Lollinga zou er niet van opkijken als het zou gaan om een jong mannetje afkomstig van een roedel uit Duitsland. ,,In Europa hebben verschillende landen veel aandacht voor het terugkrijgen van dieren zoals de otter, bever, wolf en lynx. In Duitsland gebeurt dat met de wolf. In deze tijd gaan jonge mannetjes aan de wandel, op zoek naar een vrouwtje en een eigen groep. Het is bekend dat ze op een dag wel tachtig kilometer kunnen afleggen. Van grenzen trekken ze zich natuurlijk niks aan.’’

DNa onderzoek

Volgens andere wolvendeskundigen, waaronder Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling, is het niet zeker dat het om een wolf gaat. DNa onderzoek moet uitwijzen of het ook echt een wolf is. Het DNa kan mogelijkerwijs worden verkregen uit het speeksel dat is achtergebleven op de schapen die aangevallen zijn.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.