Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Derde van zoetwatervissen met uitsterven bedreigd

23 feb 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
rivier waal Loevestein maas

De Waal

© Rijkswaterstaat

Een derde van de vissoorten die leven in zoetwater wordt met uitsterven bedreigd. Daardoor waarschuwen natuurorganisaties in een gezamenlijk rapport.

Belangrijkste bron eiwitten

De organisaties wijzen erop dat 51 procent van de bekende vissoorten leeft in zoetwater. Het gaat om zo'n 18.000 soorten. "Zoetwatervissen zijn de belangrijkste bron van eiwitten voor 200 miljoen mensen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika en zorgen voor werkgelegenheid van 60 miljoen mensen", aldus het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een toelichting.

Vernietiging leefomgeving

De vissen worden bedreigd door een combinatie van problemen. Het gaat volgens het WNF onder meer om klimaatverandering, vervuiling door landbouw en industrie en vernietiging van de leefomgeving. "De variatie aan soorten in zoetwater neemt wereldwijd twee keer zo snel af als in bossen en oceanen. Tachtig soorten zoetwatervissen zijn uitgestorven, waarvan alleen al zestien soorten in 2020."

Het WNF wil dat overheden zich gaan inzetten om de dieren voldoende te beschermen. Er zou nu vaak onvoldoende over de gevolgen voor vissen worden nagedacht in besluitvorming over bijvoorbeeld de plaatsing van waterkrachtdammen of zandwinning.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar