Denen vrezen voor mislukking klimaattop
• 29-10-2009
• leestijd 2 minuten
De Deense premier Lars Lokke Rasmussen denkt niet dat het gaat lukken om aan het eind van het jaar op de klimaattop in hoofdstad Kopenhagen tot een bindend klimaatakkoord te komen. Hij zei donderdag dat de afgevaardigden van meer dan 190 landen op de top vermoedelijk niet verder komen dan een raamwerk, waar later nog verder over gesproken moet worden.
Rasmussen, die de top van 7 tot en met 18 december organiseert, verwoordt daarmee de vrees van veel milieuministers en milieuclubs. Eerder liet ook VN-klimaatbaas Yvo de Boer al weten dat het mogelijk is dat de onderhandelingen in Kopenhagen eindigen in ,,een reeks besluiten''. De Boer sluit echter ook niet uit dat het toch komt nog tot een volwaardige opvolger van het Kyoto-protocol, dat in 2012 afloopt.
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon liet weten dat hij er alle vertrouwen in heeft dat in Kopenhagen politieke overeenstemming zal worden bereikt, ook al zal dat mogelijk niet meteen eindigen in de ondertekening van een nieuw verdrag. ,,We stellen onze verwachtingen niet bij'', aldus Ban.
Ban en De Boer zijn het eens over de noodzaak van snelle overeenstemming. Volgens de Nederlander, die het hoofd is van het VN-milieubureau Unfccc, kan de wereld zich niet permitteren langer te wachten met het maken van afspraken. ,,We kunnen echt niet nog een jaar op onze handen blijven zitten'', aldus De Boer.
Knelpunten in de onderhandelingen zijn onder meer de hoeveelheid broeikasgassen die rijke landen mogen uitstoten en hoeveel hulpgelden arme landen moeten krijgen voor de strijd tegen klimaatverandering. Ook lijken China en de VS, grote vervuilers, niet genegen om hun uitstoot fors in te perken. Vrijdag schuiven zij met bewindslieden in Barcelona aan bij de zogenoemde 'Groenlanddialoog' van veertig milieuministers, aan de vooravond van de laatste onderhandelingsronde vóór Kopenhagen. Onder hen is ook PvdA-bewindsvrouw Jacqueline Cramer.
Volgens wetenschappers zal het klimaat drastisch veranderen als de temperatuur op aarde 2 of meer graden Celsius stijgt. Overstromingen worden heviger, droogtes zullen langer aanhouden, de poolkappen zullen smelten en het zeeniveau zal stijgen. Een nieuw klimaatverdrag moet die effecten voorkomen.