Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Denen vestigen hoop voor klimaattop op VS

  •  
18-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vlag_USA.jpg
Denemarken heeft als gastland van de klimaattop in Kopenhagen zijn hoop gevestigd op concrete toezeggingen van de Verenigde Staten. ,,Op het moment dat de VS concrete getallen voor de vermindering van hun emissies mee naar Kopenhagen brengen, zou dat zeer behulpzaam zijn voor het gehele proces'', zei de Deense minister van Milieu Connie Hedegaard.
Ze sprak dinsdag na afloop van overleg tussen vertegenwoordigers uit 44 landen die een belangrijke rol zullen spelen tijdens de klimaattop in december. Hedegaard noemde het overleg, met ook de Nederlandse minister Jacqueline Cramer, ,,zeer constructief''.
Bij de klimaattop in Kopenhagen lijkt slechts een politiek akkoord mogelijk in plaats van het gewenste verdrag, vooral door een afwachtende houding van de Verenigde Staten. Toch zei de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag tijdens zijn bezoek aan China dat hij wil dat de klimaattop uitmondt in een wereldwijd akkoord dat meteen functioneert.
De Deense premier Lars Lokke Rasmussen zei het toe te juichen dat de VS en China een politiek bindend akkoord willen met ,,onmiddellijk operationeel effect''.
De baas van het VN-klimaatbureau Unfccc , Yvo de Boer, zei na afloop van het overleg in Kopenhagen dat de VS een centrale rol zullen spelen bij het sluiten van een succesvol akkoord in Kopenhagen. Maar de Nederlander benadrukte dat de VS niet de enige speler zijn en dat ook andere industrielanden een grote verantwoordelijkheid hebben.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.