Den Haag beste 'waterstad' van Europa
• 13-09-2010
• leestijd 2 minuten
Den Haag presteert in Europa het beste als het gaat om de omgang met water. Op een schaal van 10 staat Den Haag met een score van 9,32 bovenaan in de categorie water van de European Green City Index (EGCI) van The Economist. Vooral het lage waterverbruik per inwoner en het geringe aantal lekkages dragen bij aan de hoge score. Op het gebied van Energie en CO2-uitstoot scoort Den Haag eveneens goed: respectievelijk een vijfde en zevende plaats.De EGCI is uitgevoerd door de Intelligence Unit van The Economist in opdracht van Siemens.
De hoogste score in de categorie water is bereikt, doordat het waterverbruik per inwoner (55 m3) bijzonder laag is ten opzichte van het gemiddelde van alle steden (105 m3). Ook het kleine aantal lekkages in het waterleidingnet is bijzonder klein: slechts 4 procent, vergeleken met 23 procent gemiddeld. De gemeente Den Haag geeft advies over de mogelijkheden tot beperking van watergebruik en hoe verspilling te voorkomen is. Bovendien zijn alle gebouwen in de stad aangesloten op het rioleringssysteem. Het feit dat de gemeente de burgers bewust maakt van de waarde van water wordt innovatief genoemd, omdat dit een ongebruikelijke component in gemeentelijk beleid is.
Den Haag scoort volgens de onderzoekers ook meer dan gemiddeld op het gebied van vervoer. ''Het is één van de sterke punten van Den Haag'', aldus Ab van der Touw, CEO van Siemens Nederland. ''Den Haag staat op de vierde plaats in Europa en dat is een uitstekende prestatie. In het bijzonder het openbaar vervoer in de stad krijgt een pluim van de onderzoekers, zowel vanwege de kwaliteit als om het hoge gebruik van het openbaar vervoer.''
Ook de dichtheid van het fietspadennet is uitstekend, volgens The Economist. De onderzoekers roemen verder het lage energiegebruik per hoofd van de bevolking en per woning, dat het laagste is van Europa. Uit metingen blijkt dat Den Haag met minder luchtvervuiling (CO2, SO2, ozon en fijnstof) te kampen heeft dan de gemiddelde stad in Europa.
Afval is, daarentegen, een categorie, waarmee Den Haag het slechtste scoort op de index. De hoeveelheid afval per inwoner (601 kg) is veel hoger dan het gemiddelde (511 kg). Daar staat wel tegenover dat 21 procent van het afval gerecycled wordt.
CEO Ab van der Touw van Siemens Nederland ziet ook mogelijkheden tot verbetering van de duurzaamheid van Den Haag. ''Wij denken graag met de stad Den Haag mee om die duurzaamheid te vergroten. Siemens heeft kennis
van en antwoorden op de meeste stedelijke vraagstukken over duurzaamheid in huis.''
Bron: ANP Pers Support