Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Deltaplan voor mooi Nederland

  •  
22-03-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_96504.jpg

© Landschap

Het Nederlandse platteland moet weer mooi worden. De Stichting Nederlands Cultuurlandschap heeft hiervoor het 'Deltaplan voor het landschap' opgesteld. Dat voorziet in de aanleg van onder meer 50.000 kilometer wandel-, fiets- en kanoroutes en 25.000 kilometer houtwallen.
Volgens de stichting heeft het Nederlandse platteland in betrekkelijk korte tijd zijn schoonheid verloren. Enkele honderdduizenden kilometers sloten, wallen, veldwegen en kerkepaden zijn verdwenen. "Ons werd niet alleen het landschap ontnomen, maar ook de toegang ertoe", aldus de stichting.
Op de grenzen van landbouwpercelen wil de stichting daarom het landschap herstellen met de aanleg van heggen, houtwallen en bloemrijke akkerranden. Hiervoor is inclusief compensatie voor de boeren 500 miljoen euro per jaar nodig, zo maakte de organisatie maandag bij de start van de campagne 'Nederland weer mooi' bekend. De aanleg van fiets- en wandelpaden en kanoroutes is becijferd op 100 miljoen euro per jaar.
Een groot deel van het Nederlands grondgebied (69 procent) is boerenland. In totaal ligt daar 200.000 kilometer kavelgrenzen. Die randen van akkers en weilanden moeten benut worden, vindt de stichting. Herstel van het landschap met heggen, houtwallen en slootjes maakt het land mooier, geeft dieren en planten een plek rond de akkers en is goed voor de recreatie. "Nu al levert het landschap meer op dan de haven van Rotterdam. Bij een landsdekkend, mooi ingericht landschap, zal dat een veelvoud worden."
Het Rijk heeft de afgelopen jaren verschillende nota's opgesteld, die het herstel van het oude cultuurlandschap nastreven. De stichting vindt dat het, deze "brave beleidsnota's" ten spijt, tijd is voor actie.
(Bron: ANP)

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.