Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Deltaplan voor de biodiversiteit

  •  
27-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zandbij

© Grijze zandbij op paardenbloem -- Fotograaf Daksaya

Natuurbeschermers, boerenorganisaties, bedrijven en wetenschappers zitten al sinds november 2017 bij elkaar aan tafel om te werken aan een plan voor de natuur en het agrarisch landschap in Nederland. Het moet een ‘Deltaplan voor het herstel van de biodiversiteit’ worden. Hoe hangt de vlag erbij, vijf maanden na het eerste overleg?
In Vroege Vogels een gesprek met initiatiefnemer Han Olff en met Alex Datema, voorzitter van BoerenNatuur.nl, de nieuwe koepelorganisatie van alle 40 collectieven die zich bezig houden met agrarisch natuur- en landschapsbeheer:
 
Het initiatief voor dit bijzondere overleg komt van hoogleraar ecologie Han Olff van de Rijksuniversiteit Groningen en Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie.  Het plan moet voor de zomer van 2018 af zijn. Het gesprek is bijzonder, omdat dit de eerste keer is dat boeren, natuurorganisaties, wetenschappers en het bedrijfsleven samen aan tafel zitten om over de toekomst van het groene landschap te praten.
Er zijn sterke aanwijzingen dat een flink aantal plant- en diersoorten van het Nederlandse platteland onder druk staan en afnemen. Ook zijn er grote zorgen om het bodemleven. De negatieve trend is te zien in agrarisch gebied en in natuurgebieden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

helma geheniau
helma geheniau28 mrt. 2018 - 17:15

Is waar, meneer Peet, maar daarom wordt wellicht de noodklok geluid en een overleg georganiseerd met boeren, natuurorganisaties, wetenschappers en bedrijfsleven.Nu ben ik tevoren al huiverig over de goede bedoelingen van.....boeren en bedrijfsleven.Beide zijn zwaar verantwoordelijk voor de enorme afname van biodiversiteit.Landbouw, veeteelt, visserij... ik houd mijn hart vast en ik wens de initiatiefnemers van bovenstaand gesprek, de heer Han Olff en Louise Vet veel succes.Het zal mij benieuwen. Op veel gebied is het één minuut voor 12, maar "we" gaan rustig door met verknoeien van de natuur. Hier en wereldwijd.

GMJBPeet
GMJBPeet28 mrt. 2018 - 16:46

Het lijkt mij, dat er voor het herstel van de geslonken biodiversiteit heel wat meer nodig is, dan het (op zichzelf nuttige) tegengaan van verstening van tuinen bij woningen....

bomendromer
bomendromer28 mrt. 2018 - 15:18

Laat het verboden worden je tuin te verstenen. Het verstenen gebeurt steeds meer in mijn buurt. Ik word er beroerd van. Ik ben zelf van de zachte benadering, maar als ik voorzichtig uitleg over waterafvoer en de noodzaak van insecten: het lijkt of er onzichtbare oordoppen worden opgezet. Vandaar dat ik voor een verbod op verstening ben.

helma geheniau
helma geheniau28 mrt. 2018 - 15:00

Gaan we leuk om de tafel zitten om te praten over biodiversiteit, maar er zou afgesproken moeten worden dat gemeenten hun inwoners-met-tuinen verplicht om een x-aantal procenten van hun tuin groen te maken en geen betegeling aanleggen om hun auto en hun "opslag" op te zetten. Als we geen eisen stellen en geen controle uitoefenen en geen sancties opleggen, zal er wat huiseigenaren betreft niets veranderen. Dat zou werkelijk al een boel schelen wat biodiversiteit betreft. De auto is heilig en gemeenten geven vaak al te gemakkelijk gehoor aan aanvraag tot kap omdat "de boom overlast geeft"."Last", dat staat dan helaas in de gemeentelijke bomenverordening. Blaadjes en plantjes geven "rommel", dus weg met "tuin". Misschien moeten gemeentebesturen ook aanschuiven bij het gesprek met boeren, natuurorganisaties, wetenschappers, en bedrijfsleven. Nodig desnoods per provincie uit. Kijken wie geïnteresseerd mee komt praten......

Polar10
Polar1028 mrt. 2018 - 14:45

Ja, mijn tuin kan je ook alleen maar doorheen met een kapmes en de muren en schuttingen zijn volledig begroeid, bloemen het hele jaar door en een stuk of 10-12 nestjes per jaar, kool/pimpelmees, roodborst, tortelduif, houtduif, merel en kauwtjes, massa's bijen, zweefvliegen en vlinders en toch hebben we van de 150 M2 nog een 40 M2 over om zelf in de zon te zitten.Het haalt trouwens ook nog de scherpe kantjes van de hoge temperaturen af zo pal op het zuiden, is op een enkele zaterdagmiddag snoeien na vrijwel onderhoudsvrij !

GKempenaar
GKempenaar28 mrt. 2018 - 13:17

Misschien is het  een idee om ook huiseigenaren hierin te betrekken. Mijn tuin is groen met bomen, struiken en bloemen. Er vliegen vogels, vlinders en insecten. Kijk ik echter om me heen in mijn wijk dan zie ik dat 80% van de huiseigenaren kiest voor een betegelde tuin waarin niets groeit, omdat het zo lekker onderhoudsvrij is. Ze zitten liever in hun loungemeubel van de bouwmarkt tegen een saaie schutting aan te kijken. Zucht! Staat er ergens een boom dan ligt deze binnen de kortste keren om. Ook de gemeenten doen hieraan mee helaas. De gemeenten en wijken worden steeds grijzer en saaier. Stimuleer mensen om groene tuinen aan te leggen. En dan heb ik het niet over een paar bakken met treurige eenjarigen.

1 Reactie
deHaan
deHaan28 mrt. 2018 - 13:31

ik ben het compleet met de vorige spreker eens, het is bijna zo dat ik in de onze wijk de enige ben met een tuin !gelukkig is er al een gemeente die boetes uitdeelt aan mensen met alleen maar steen in de tuin. dat zou op veel plaatsen moeten gebeuren. zijn we al zo oud met zijn allen dat het alleen nog maar 'makkelijk' moet ? een paar bomen en struiken kosten helemaal geen werk en alles wordt er beter en mooier van, helemaal de insecten en andere dieren.éénjarigen kunnen overigens erg leuk zijn, maar alleen voor erbij in de zomer.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.