Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Deltaplan voor aanpak exoten

15 sep 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Duizendknoop.jpg

© Duizendknoop - Fotograaf: JanusBlankers

De Amerikaanse rivierkreeft, de quaggamossel, de zwartbekgrondel of de Aziatische duizendknoop zijn allemaal invasieve exoten. Deze soorten zijn de laatste jaren flink aan het oprukken in Nederland. Met als gevolg dat inheemse soorten, zoals de Europese rivierkreeft, in de verdrukking komen.

Invasiebiologie

Volgens de kersverse hoogleraar invasiebiologie Rob Leuven aan de Radboud Universiteit in Nijmegen moet er een nationaal plan van aanpak komen voor de meest risicovolle exoten. Een soort deltaplan dus.

Toename exoten

Volgens invasiebioloog Leuven nemen de schadelijke exoten sneller toe door klimaatverandering en steeds verdergaande globalisering. Een plan is nodig om de stijgende maatschappelijke kosten en risico's voor de volksgezondheid binnen de perken te houden. Met een duidelijk plan kunnen ook de ongewenste milieueffecten veroorzaakt door de invasieve exoten beter worden beteugeld.

Plan van aanpak

In het Deltaplan komt Leuven met een aantal maatregelen. Door een nationale lijst op te stellen wordt het gemakkelijker om de invasieve exoten te bestrijden. Leuven is voorstander van een landelijk verplichte 'exotenvrij'-verklaring bij grondtransacties, zodat de verdere verspreiding van probleemsoorten tegen wordt gegaan. Verder wil de hoogleraar invasiebiologie burgers inzetten om exoten te vangen om het plan betaalbaar te houden.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.