Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Delta cruciaal voor vogels

  •  
21-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kabbelaarsbank

© Rob Buiter

De Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta is een internationaal topgebied voor broed- en trekvogels. Dat schrijven de ecologen Sjoerd Dirksen en Jan van der Winden deze week in een rapport dat zij maakten in opdracht van Vogelbescherming Nederland.
Het gebied heeft wel veel aan waarde ingeboet door de aanleg van de deltawerken, maar nog steeds zitten er enorme aantallen watervogels en steltlopers die het beschermen van het gebied meer dan de moeite waard maken.
Uit het rapport:
Van tien vogelsoorten komt meer dan 1 % van hun internationale ‘Flywaypopulatie’ (in dit geval: de populatie die in het Arctisch gebied broedt en in (West-)Afrika overwintert, red.) voor in de Delta. Voor kleine mantelmeeuw, lepelaar, grote stern, dwergstern en kluut is de Delta evident een topgebied met meer dan 5 % van de aantallen van de hele populatie.
Nationaal is de Delta van belang voor 21 soorten omdat meer dan 5 % van de Nederlandse populatie hier broedt. Van veel soorten broedt 20 % of meer van de populatie in de Delta, waaronder dwergstern, lepelaar, bruine kiekendief en grote stern. Vrijwel de gehele Nederlandse populatie van de strandplevier en middelste zaagbek broedt in de Delta. Voor al deze soorten is dit gebied in Nederland dus een topgebied.
Het complete rapport is hier te vinden 

Meer over:

delta
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.