Vroege Vogels

Delfzijl pioniert met eerste oliemolen voor biobrandstof

  •  
05-07-2005
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_121643.jpg
Minister Veerman (Landbouw) opent woensdag de allereerste oliemolen van Nederland voor de productie van biologische brandstof voor voertuigen. In deze molen wordt uit koolzaad plantaardige olie gewonnen, een vervanger voor de conventionele dieselolie. Een nieuw initiatief voor Nederland, maar in Duitsland zijn er al driehonderd molens die het plantje met de gele bloemetjes in schone brandstof omzetten.
Wie bereid is zijn auto of vrachtwagen voor een paar duizend euro om te laten bouwen, rijdt voortaan zonder problemen op plantaardige olie. Als er even geen koolzaadolie beschikbaar is, kan er desnoods getankt worden bij de supermarkt; een omgebouwde auto doet het ook prima op slaolie.
De oliemolen in Delfzijl heeft een capaciteit van 3,5 miljoen liter per jaar. Daarvoor moet 2000 hectare koolzaad worden geproduceerd. Driehonderd vrachtwagens kunnen een jaar lang rijden op de olie die de molen produceert. Gezien de beschikbare landbouwgrond, kan in Nederland maximaal 250 miljoen liter olie per jaar geproduceerd worden. Dat is slechts 3 procent van de totale vraag naar diesel.
In Duitsland heeft het gebruik van biobrandstof desondanks een hoge vlucht genomen. Een auto rijdt op koolzaadolie namelijk een stuk zuiniger, maar ook schoner. De uitstoot van koolmonoxide en roetdeeltjes vermindert met de helft. De uitstoot van kooldioxide wordt zelfs met 100 procent gereduceerd. In Duitsland is er echter een belangrijk verschil met de Nederlandse situatie. Wie bij onze oosterburen zijn tank laat vollopen, betaalt daar geen accijns over.
Daarvan is in Nederland nog geen sprake, maar ook zonder belastingvoordeeltjes is de productie van biodiesel levensvatbaar, zeggen de drijvende krachten achter de oliemolen. ,,Ik ben een idealist'', geeft initiatiefnemer H. Aberson grif toe. ,,In tegenstelling tot wat mensen nog wel eens denken, zijn wij geen nieuwe Shell. In eerste instantie willen wij ervoor zorgen dat er in eigen land een schone brandstof geproduceerd kan worden. Dat is goed voor het milieu maar ook voor de werkgelegenheid voor boeren. Elke euro die nu naar de oliesjeiks gaat, blijft zo in eigen land.''
Aberson is er van overtuigd dat 'zijn' oliemolen een succes wordt. ,,De afzet voor het komende jaar is al compleet verkocht'', laat hij verheugd weten. ,,We hebben contracten afgesloten met grote transportbedrijven, maar ook met afvalverwerkers en gemeentes die de veegwagens op koolzaadolie willen laten rijden.''
Minder idealistische motieven heeft Lenus Hamster, voorman van de zeventig boeren die in de Noord-Nederlandse Oliemolen BV deelnemen. De landbouwers leveren het koolzaad dat in de molen verwerkt wordt, maar hopen ook te kunnen gaan meedelen in de recettes van de oliemolen. ,,Er moet wel brood op de plank'', verklaart Hamster de motieven van de meeste boeren.
De landbouwer is in de loop der jaren wel een actief promotor van biobrandstof geworden. Die promotie is volgens hem nog hard nodig, want binnen de regering lijkt nog slechts een enkeling op de hoogte van de voordelen van koolzaadolie. Van het afschaffen van accijns op de milieuvriendelijke brandstof is vooralsnog geen sprake. In landen als Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Spanje is dat al lang gebeurd.
Hamster: ,,Staatssecretaris Van Geel (Milieu) heeft de mond vol over het verminderen van roetuitstoot, maar het verbaast mij echt dat hij nooit gewag heeft gemaakt van de voordelen van biobrandstof. Dat is echt een kwestie van onbekendheid.''
Minister Veerman is wél op de hoogte en pleit voor afschaffing van de accijns. ,,Veerman beschouwen we nadrukkelijk als collega.'', zegt Hamster. ,,We zullen hem woensdag bij de opening de boodschap meegeven dat die accijnsvrijstelling er echt moet komen.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.