Vroege Vogels

Definitief geen Twentse burgerluchthaven

  •  
12-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bomen_oldenzaal.JPG

© Het middeleeuwse bos Hoge Ventering, vlakbij Oldenzaal, zou moeten verdwijnen voor de luchthaven.

De gemeente Enschede en de provincie Overijssel maakten woensdag bekend dat ze niet verdergaan met het ontwikkelen van Luchthaven Twente tot een burgerluchthaven. Dat komt vooral door twijfels van de Europese Commissie (EC). Brussel vraagt zich af of eventuele staatssteun voor de luchthaven wel mag. Twente was een militaire luchthaven, die in 2007 sloot.
Omwonenden juichen nog niet
De mensen die rond vliegveld Twente wonen zijn nog niet helemaal gerust op de toekomst. Er komen geen commerciële vluchten van en naar de luchthaven bij Enschede, maar er is nog wel een kans dat er zakenvliegtuigen en sporttoestellen opstijgen en landen. De actiegroep VOLT Twente wil dat ook die opties van tafel gaan.
VOLT is in elk geval ,,voorzichtig blij'' dat de commerciële vluchten er niet komen. Volgens voorzitter Nol Graas is er 4 jaar geleden beloofd dat er een alternatief plan zonder luchtvaart zou komen als een luchthaven niet haalbaar zou blijken. ,,Aan die belofte wil ik de politiek houden'', aldus Graas. Hij wil dat de 3 kilometer lange landingsbaan op het terrein verdwijnt. ,,Anders staat er toch elke 3 of 5 jaar weer iemand op met een plan voor een vluchthaven.''
Reactie Natuurmonumenten
Natuurmonumenten vindt het 'geweldig nieuws': We kunnen met z’n allen blijven genieten van de prachtige bossen van Twente en van de rust en de stilte. En op een andere manier werken aan een bloeiende economie voor Twente.''
Het besluit van Gemeente Enschede en de provincie biedt nieuwe kansen. Kansen om het hele vliegveldterrein van 500 ha integraal te ontwikkelen, met natuur en landschap als sterke punten. Natuurmonumenten draagt graag bij aan de ontwikkeling van een alternatief waar Twente beter van wordt.
Bron: ANP en Natuurmonumenten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.