Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Defensie en Sovon gaan samenwerken

  •  
28-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vuurgoudhaan_01.jpg
De Dienst Vastgoed Defensie van het Ministerie van Defensie (de beheerder van het vastgoed en de defensieterreinen) en Sovon Vogelonderzoek Nederland ondertekenen op 31 mei a.s. een samenwerkingsovereenkomst.
Vogeldatabank
In de overeenkomst is vastgelegd dat de gegevens die zijn verzameld van vogels op defensieterreinen in de vogeldatabank van Sovon terechtkomen. De samenwerking versterkt zo de landelijke vogelmonitoring, wat ten goede komt aan het Nederlands natuurbeleid.   
Groot belang
Sovon volgt al decennialang de ontwikkelingen van alle in het wild voorkomende vogelsoorten in heel Nederland. In de databank van Sovon zitten inmiddels meer dan 100 miljoen vogelgegevens uit heel Nederland. De uitbreiding met gegevens van vogels op defensieterreinen zijn voor de landelijke monitoring van vogels van groot belang.
Nachtzwaluw
Naast een betere landelijke dekking van het monitoringsnetwerk zijn de gegevens waardevol, omdat defensieterreinen in Nederland tot de belangrijkste (broed)gebieden van kritische of kwetsbare vogelsoorten behoren. Voor veel van deze soorten zijn Natura 2000-gebieden aangewezen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de nachtzwaluw en andere broedvogels van zandverstuivingen en heidevelden.
Efficiënt
De gegevens van Defensie zijn dan ook een belangrijke aanvulling. Daarnaast levert de samenwerking voor Defensie een besparing op door het gezamenlijk gebruik van systemen, geautomatiseerde gegevensverwerking en back-up mogelijkheden.
Territoria
In de overeenkomst is vastgelegd dat beide partijen hun producten en diensten uitwisselen, met als doel het efficiënt verzamelen, verwerken en gebruiken van monitoringgegevens over vogels op terreinen van Defensie. Zo voert Defensie straks haar gegevens in via een webapplicatie van Sovon waarin broedvogelgegevens automatisch worden geclusterd tot territoria.
Bron: sovon.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.