Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Deens algoritme interpreteert gevoelens van varkens

  •  
31-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Varkens_pixabay

© Pixabay

Deense onderzoekers hebben een database ontwikkeld met duizenden varkensgeluiden. Een algoritme bepaalt welke emoties daarbij horen. Ze hopen deze technologie te kunnen gebruiken om het welzijn van varkens in de veestapel te verbeteren.

Grommen, knorren en gillen

De database bevat duizenden grommen, knorren en gillen van meer dan 400 varkens. De geluiden komen uit elke fase van hun leven, van big tot volwassen varken. Het algoritme vertaalt het geluid vervolgens naar gevoelens. Het idee achter de database met het algoritme is dat het boeren kan helpen de emotionele toestand van hun dieren beter te begrijpen, en daarop in te spelen.

Dierengedagdeskundige Elodie Briefer van de Deense Universiteit van Kopenhagen leidde het onderzoek. Zij vertelt: “We hebben besloten om ons op varkens te richten omdat ze erg vocaal zijn.” Alle data zijn afkomstig van varkens uit de vee-industrie.

Algoritme

In de tweede fase van het onderzoek werd een algoritme ontwikkeld. Dat algoritme sorteert de varkensgeluiden als positief of negatief. Een paar voorbeelden van de context-categorieën die de onderzoekers gebruikten, zijn: ‘verrassing’, ‘wachten’, ‘vechten’ en ‘castratie’.

Tijdens het testen van het algoritme, kon het meer dan 90 procent van de tijd bepalen of een oproep positief of negatief was. De bijbehorende categorie werd 80 procent van de tijd goed bepaald. Hierbij hoort de kanttekening dat geluiden verkeerd geïnterpreteerd of geclassificeerd zouden kunnen zijn geweest door de onderzoekers.

Kritiek

Briefer hoopt dat het algoritme kan worden verwerkt tot een app voor boeren, die daarmee de gevoelens van hun varkens beter kunnen monitoren. Een belangrijk punt van kritiek, dat door velen wordt aangedragen, is dat het systeem misbruikt zou kunnen worden door de vee-industrie. Hoe positief zijn de gevoelens van een algeheel ongelukkig varken immers?

“Een algoritme kan niet met 100 procent zekerheid zeggen hoe een varken zich voelt,” schrijft Animals Today. “Het blijft daarom belangrijk om naar de algehele omstandigheden van de dieren te kijken.”

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor