Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Deel supermarkten schendt afspraken over barbecuevlees'

  •  
06-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
barbecue bbq_pixabay

© Pixabay

Niet alle supermarkten houden zich aan afspraken over het aanbieden van varkensvlees voor de barbecue met een keurmerk. Dat is de conclusie van de Dierenwelzijnscheck, een onlinedatabase waar consumenten de impact op dierenwelzijn en klimaat kunnen checken.

Volgens de Dierenwelzijnscheck scoort twee derde van de veertien supermarkten een onvoldoende, hun barbecueaanbod bestaat overwegend uit vlees. Meer dan de helft van de supermarkten biedt regulier varkensvlees aan zonder keurmerk, zoals spareribs, worsten en spiesjes. Supermarkten hebben toegezegd om vanaf 2015 enkel nog varkensvlees met Beter leven keurmerk 1 ster of hoger verkopen. Negen supermarkten hebben op dit moment varkensvlees zonder keurmerk in het barbecueassortiment. Albert Heijn, Lidl, Coop en Boni houden zich wel aan die afspraak.

Schandalig

"Het is schandalig dat de supermarkten zich niet aan deze minimale afspraak houden. Juist in de periode dat Nederland massaal gaat barbecueën, laten ze hun afspraken varen. Hierdoor liggen de Nederlandse barbecues vol met dierenleed", zegt Laura Polderman van de DierenwelzijnsCheck.

Ook spelen volgens het onderzoek niet alle supermarkten in op de behoefte om minder vlees te eten. Albert Heijn heeft het grootste vega(n) aanbod. Ook bij Coop en Deka is bijna de helft vegetarisch of veganistisch en daarmee scoren ook zij een voldoende.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.