Vroege Vogels

Deel mastbos weer terug in oude staat

  •  
19-07-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_123051.jpg
Staatsbosbeheer brengt het Turfven in het Mastbos weer terug in de oude staat en verhoogt hiermee de natuurwaarden. Het gebied grenst aan de houtvijver, direct ten zuiden van de Kogelvanger. Rondom dit Turfven verdwijnt een strook bomen en de bovenste grondlaag wordt afgegraven. Na het afgraven zorgt een stuw ervoor dat het waterpeil stijgt waardoor de omgeving minder snel verdroogt.
Forse ingreep
Het Turfven was jarenlang in gebruik als weiland. Het weiland is bemest om voldoende grasopbrengst te krijgen, er is gehooid en het is begraasd door vee. Inmiddels is gestart met het kappen van bomen om voldoende licht op het ven en de oevers te krijgen. Het gaat om ongeveer 2 hectare. Met deze forse ingreep wordt een gedeelte van het voormalige beekdal dat vanaf het Turfven richting “Klokkenberg” loopt weer zichtbaar. In het najaar wordt de bovenlaag verwijderd en ontstaat er een waterpartij. De oorspronkelijke vegetatie kan gaan groeien. Een stuw zorgt voor een goede waterhuishouding waardoor verdroging minder snel optreedt.
Mastbos
Al in de zestiende eeuw is men in het Mastbos , begonnen om dennenbossen aan te leggen op de heide. Nu is het Mastbos een uitgestrekt gemengd bos, gelegen in Noord Brabant in het dal van de beken de Mark en de Aa of Weerijs. In het verleden werden lage gebieden in de bossen ontwaterd om daar bomen te planten voor houtproductie. Andere gebieden werden ontwaterd en ingericht als Turfven. Tegenwoordig zijn natuurwaarden belangrijker dan productieopbrengst. Door het bos in oude staat te herstellen, wordt de natuurwaarde verhoogd en is het gebied nog aantrekkelijker om te wandelen en te fietsen.
Recreatie
In het Mastbos zijn picknickplaatsen en speelweiden te vinden. Wandelroutes langs eeuwenoude bomen, indrukwekkende lanen en mooie doorkijkjes zijn uitgezet en gemarkeerd door paaltjes met gekleurde koppen.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.