Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Deel garnalenvissers Waddenzee laat zich uitkopen

4 mei 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
780 keer bekeken
garnalenvisser-anaben_01.jpg

Garnalenvisser

© Fotograaf: anaben

Negentien garnalenvissers hebben afgelopen maand hun visvergunning aangeboden voor de opkoopregeling van het Waddenfonds. Dat fonds had 10 miljoen euro beschikbaar gesteld om vergunningen van de vissers uit te kopen. Daardoor kunnen delen van de Waddenzee worden gesloten voor de garnalenvisserij.

Voorzitter Cees Loggen van het Waddenfonds spreekt van "grote belangstelling". De aangeboden vergunning zijn goed voor 10,3 miljoen euro. De komende tijd zal het fonds beoordelen welke vissers in aanmerking komen voor de opkoopregeling. Op dit moment zijn er in totaal 89 geldige vergunningen voor de garnalenvisserij in de Waddenzee in omloop.

Bodemleven

Het doel van de regeling is om de druk van de garnalenvisserij in de Waddenzee te verminderen, zodat het bodemleven de kans krijgt zich te herstellen. Daarnaast moet het opkopen van vergunningen de resterende vissers meer perspectief bieden in de niet gesloten gebieden. De regeling moet ertoe leiden dat naar schatting ruim 11 procent van de visgronden voor garnalen in de Waddenzee wordt gesloten. Omgerekend gaat het om een oppervlakte van ruim 9300 hectare.

Het Waddenfonds is in 2007 opgericht voor een periode van twintig jaar. In totaal besteedt het fonds in die periode 600 miljoen euro om de kwetsbare natuur in het Waddengebied te versterken, maar ook de plaatselijke economie. De opkoopregeling vloeit voort uit afspraken tussen overheden en visserij- en natuurorganisaties die hierover in het Convenant Viswad afspraken hebben gemaakt.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema4 mei 2021 - 15:01

geef ze gelijk