Deal over hoofdlijnen energieakkoord
• 11-07-2013
• leestijd 2 minuten
Werkgevers, werknemers, milieuorganisaties en kabinet zijn het eens over belangrijke punten voor een samenhangend energie- en klimaatbeleid. Bronnen meldden het ANP donderdag dat is afgesproken oudere kolencentrales vervroegd te sluiten, extra in te zetten op windenergie en in te zetten op een groot energiebesparingsplan.
Windenergie
Bovenop de afspraak tussen kabinet en provincies om de komende jaren op land windmolens te plaatsen die 6000 megawatt opleveren, is nu afgesproken dat er in 2023 op zee minimaal 4400 megawatt windenergie wordt opgewekt. Die totale hoeveelheid windenergie is volgens betrokkenen ruim voldoende om alle huishoudens in Nederland van stroom te voorzien.
Kolencentrales
Afgesproken is dat drie verouderde kolencentrales uit de jaren ’80 dichtgaan in 2015. Het gaat om de centrales in Nijmegen, Zeeland en de Amercentrale (Geertruidenberg). In 2017 volgen de twee kolencentrales op de Rotterdamse Maasvlakte. Verder wordt de kolenbelasting in 2016 afgeschaft en nieuwe kolencentrales mogen niet meer onbeperkt biomassa meestoken.
Zonnepanelen
Verder wordt de huidige fiscale regeling voor zonnepanelen uitgebreid. Ook buurtbewoners die bijvoorbeeld het dak van de sportzaal willen volleggen met zonnepanelen, kunnen dat fiscaal voordelig doen. Gecertificeerde bedrijven zouden, net als de apk bij auto’s, moeten controleren of bedrijven op het gebied van energiebesparing wel doen wat ze moeten doen.
2020
De Europese afspraak om 14 procent duurzame energie op te wekken in 2020 wordt op deze manier gehaald. De afspraak in het regeerakkoord voor 16 procent in 2020 schuift iets naar achter, want dat wordt 2023.
Op papier
Formeel is er echter nog geen energieakkoord, want de afspraken moeten nog op papier worden gezet zodat ze kunnen worden bekrachtigd. In juli en augustus worden details verder uitgewerkt.
Duurzame groei
Onder leiding van Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), is de afgelopen maanden onderhandeld over een nationaal akkoord over duurzame groei.
Bron; ANP