Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

’De Gierzwaluw’ wint Jan Wolkers Prijs 2014_17_10_2014

  •  
19-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
Gier.jpg
Leiden, 19 oktober - De Jan Wolkers Prijs 2014 voor het beste Nederlandse natuurboek is in het radioprogramma Vroege Vogels uitgereikt aan Remco Daalder. De Amsterdamse stadsbioloog krijgt de prijs voor ‘De Gierzwaluw’, zijn zeer persoonlijke monografie over  de ‘vogelste aller vogels’.  In het Pesthuis van Naturalis kreeg Daalder de prijs uitgereikt door jurylid Karina Wolkers: 5000 euro en een origineel literair portret gemaakt door Siegfried Woldhek.
Remco Daalder is voor zijn boek een jaar lang op zoek gegaan naar wetenschappelijke informatie over de geheimzinnige vogel die “in alles te snel gaat voor de mens, met een vliegsnelheid boven de 100 kilometer per uur, een paring die in een paar seconden voorbij is, die gierende geluiden maakt die je tien keer moet vertragen om de details te kunnen horen….” Een leerzaam maar tevens humoristisch boek vol vogels, en mensen. Jaarlijks is Remco zelf ook slachtoffer van het fenomeen dat hij beschrijft: Apodophoria, de euforie van de echte liefhebber als hij voor het eerst na de winter weer een gierzwaluw Apus apus ziet vliegen.
Er werden  bijna 100 boeken ingezonden voor de prijs die een initiatief is van Het Wereld Natuur Fonds, Vroege Vogels en de Volkskrant. De jury was aangenaam verrast door de grote variatie in genres: wetenschappelijke uitgaven, fotoboeken, poëzie, romans, fictie, veldgidsen en kinderboeken, alles was vertegenwoordigd en de kwaliteit was opvallend hoog. Dat maakte het kiezen van de genomineerden moeilijk, maar na de samenstelling van de shortlist van vijf bereikte de jury opvallend snel overeenstemming over de winnaar. ‘De Gierzwaluw’ werd unaniem gekozen.
De vier genomineerden die het niet haalden zijn ex aequo op de tweede plaats geëindigd: ’De Wadden, een geschiedenis’ door Matthijs Deen (uitgeverij Thomas Rap),  ‘Planken Wambuis, wild en bijster land’ door diverse auteurs (uitgeverij AFdH), ‘Bibi’s gewone dierenboek’ door Bibi Dumon Tak en Fleur van der Weel  (Uitgeverij Querido), Reizen tussen de lijnen; dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace’ door Alexander Reeuwijk (uitgeverij Atlas Contact).
Jury: Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), Johan van de Gronden (Wereld Natuur Fonds) en Joost Huijsing (Vroege Vogels).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.